Verduurzaming geen prioriteit huiseigenaar

0

Woningbezitters voelen verduurzaming als een eigen verantwoordelijkheid en stellen bemoeienis vanuit de overheid of hypotheekverstrekker niet op prijs. Tegelijkertijd is duurzaamheid niet top-of-mind bij woningbezitters, slechts 10% van hen is van plan om op korte termijn actie te ondernemen.

Dit blijkt uit het nieuwe ING Woonbericht. Hieruit blijkt ook dat als er voldoende spaargeld is, er nog steeds nauwelijks geïnvesteerd wordt in energiebesparende maatregelen. 45% van de eigenaren heeft geen idee welk energielabel zijn woning heeft. Vooral bewoners van minder energiezuinige woningen weten dat niet of overschatten hun label. Slechts 11% denkt een onzuinige woning te hebben (energielabel D of lager), terwijl dit volgens ING in werkelijkheid 44% van de woningen betreft.

In totaal hebben 1.046 respondenten deelgenomen aan dit onderzoek dat eind augustus is uitgevoerd door Kantar TNS. Onder hen waren 711 koopwoningbezitters en 407 personen wonend in een huurwoning met koopplannen binnen nu en twee jaar (potentiële starters).

Financiële motief

Als woningbezitters toch besluiten tot verduurzaming, wordt het financiële motief vooral gezocht in het verlagen van de energierekening (94%). Het verhogen van de waarde van de woning of het beter verkoopbaar maken van de woning heeft minder prioriteit. 90% verwacht dat de investeringen voor hooguit de helft tot uiting komen in een waardestijging van de woning. Een meerderheid van de ondervraagden wil de investering binnen 3 tot 5 jaar kunnen terugverdienen.

Starters meer betrokken

Starters kijken heel anders tegen verduurzaming van de woning aan dan woningbezitters. 42% van de starters vindt dat ze een steentje moeten bijdragen, tegenover 26% van de woningbezitters. Starters geven ook vaker dan woningbezitters aan hun gedrag te willen aanpassen om een hoger energielabel te krijgen. 61% van de starters zegt zelfs een energiezuinig label (A t/m C) te eisen bij de aankoop van het eerste huis. Wim Flikweert, manager Wonen bij ING: “Dat klinkt bemoedigend, maar in een schaarse markt zal die eis waarschijnlijk snel worden losgelaten. Een woning bemachtigen is op dit moment belangrijker”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.