Verdienmodellen verzekeraars ouderwets

0

De financiële sector moet meer doen om het vertrouwen te herstellen, verzekeraars moeten hun bedrijfsmodellen verder verbeteren en de toekomstbestendigheid van het pensioenstelsel dient verder vergroot te worden. Dat schrijft DNB in de publicatie ‘Staat van het Toezicht 2015’.

In deze eerste uitgave van de jaarlijkse ‘Staat’ wordt teruggeblikt op de mate waarin de middellangetermijndoelstellingen zijn gerealiseerd die de toezichthouder eind 2013 formuleerde in haar ‘Visie op Toezicht 2014-2018’.

Bedrijfsmodellen verzekeraars

De bedrijfsmodellen van veel verzekeraars blijken nog onvoldoende toekomstbestendig, terwijl een goede strategie voor de langere termijn volgens DNB juist essentieel is in een markt die op verschillende terreinen onder druk staat. DNB: “Het verdienvermogen van de verzekeringssector staat al geruime tijd onder druk. Dit komt vooral door een krimp van de markt voor individuele levensverzekeringen. Maar ook in andere marktsegmenten is het verdienvermogen aan het veranderen. De schademarkt is bijvoorbeeld zeer competitief en de steeds lagere rente vergroot de uitdagingen voor levensverzekeraars.”

De toezichthouder merkt daarbij op dat een aantal verzekeraars in 2015 na een strategische heroriëntatie concrete stappen gezet om de krimp in de markt van individuele levensverzekeringen op te vangen door duidelijke keuzes te maken in hun bedrijfsmodel, bijvoorbeeld door zich meer te richten op buitenlandse activiteiten, banksparen of de pensioenmarkt. Ook is DNB positief over de invloed die het Innovatielab van het Verbond van Verzekeraars op de verzekeraars heeft.

Maatschappelijk vertrouwen

Herstel van het maatschappelijk vertrouwen zou volgens DNB een topprioriteit van de Nederlandse financiële sector moeten zijn, maar hierin is volgens de toezichthouder in 2015 nog te weinig voortgang geboekt. “De financiële sector is het afgelopen jaar geconfronteerd met diverse integriteitsincidenten, wat niet bijdraagt aan het herstel van vertrouwen. DNB constateert dat financiële instellingen hun integriteitsrisico’s onvoldoende onderkennen en analyseren. Hierdoor blijft de Nederlandse financiële sector kwetsbaar voor betrokkenheid bij witwaspraktijken, corruptie en belangenverstrengeling.”

DNB wil evenwichtige risicodeling

Pensioenfondsen moeten helder communiceren aan hun deelnemers dat het tweede pijler pensioen onzekerheden kent. Daarnaast moet de toekomstbestendigheid van het stelsel worden vergroot. Daarnaast pleit DNB voor evenwichtige risicodeling. Dat betekent dat het niet langer mogelijk is om tekorten door te schuiven naar toekomstige generaties. DNB: “De evenwichtigheid wordt verder vergroot door het afschaffen van de doorsneesystematiek. Tot slot verdient het aanbeveling te onderzoeken of de huidige verplichtstelling een voldoende bereik heeft.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.