MoneyView heeft voor de financiering van een verbouwing een kostenvergelijking gemaakt tussen een persoonlijke lening (PL), een onderhandse verhoging van de hypotheek en een tweede hypotheek. Bij een looptijd van tien jaar blijken de totale kosten van een PL en een onderhandse verhoging nagenoeg gelijk.
Een persoonlijke lening kan om die reden prima gebruikt worden om de eigen woning te verduurzamen, schrijft MoneyView in het Special Item Consumptief Krediet. Toch denkt MoneyView dat mensen over het algemeen sneller kijken naar wat ze maandelijks kwijt zijn dan naar het totale kostenplaatje. “Dit betekent dat een onderhandse verhoging of tweede hypotheek met een looptijd van 30 jaar in de praktijk populairder is dan een PL, ondanks het feit dat de totale kosten in dat geval veel hoger zijn.”
Uitgangspunten vergelijking
In het rekenvoorbeeld is uitgegaan van een leenbedrag van 17.500 euro en een looptijd van 120 maanden. Omdat bij hypotheekverhogingen vanwege de fiscale aftrekbaarheid van de rente vaak wordt gekozen voor een looptijd van 30 jaar, heeft MoneyView deze looptijd ook doorgerekend. De gemiddelde kosten in het rekenvoorbeeld bedragen voor advies 1.500 euro, notaris 650 euro en taxatie 600 euro. Wat betreft de hypotheekrentetarieven is gerekend met een gemiddelde rente bij 10 jaar (90% MW) en 30 jaar (90% MW) van respectievelijk 1,95% en 2,49%. Bij de PL is gerekend met een rente van 4,5%. In alle gevallen is ook rekening gehouden met de belastingteruggave.
MoneyView: “Aan het einde van de rit lopen de totale uitgaven (inclusief fiscale voordelen) in het rekenvoorbeeld nauwelijks uiteen voor de PL (€ 20.183,-) en de onderhandse verhoging met een looptijd van 10 jaar (€ 20.152,-). Wordt alleen gekeken naar netto betaalde rente, dan zijn deze duidelijk het laagst bij de 10-jaars hypotheekvariant. Bij de 30-jaars hypotheekvariant is dit uiteraard veel hoger.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.