Verbond van Verzekeraars wil betere vergelijkbaarheid variabel pensioen

0

Het Verbond van Verzekeraars stelt in een vandaag gepubliceerd position paper over de toekomst van de Wet verbeterde premieregeling (Wvp), die binnenkort wordt geëvalueerd, dat zij voorstander is van een betere vergelijkbaarheid van flexibele pensioenen.

Verzekeraars willen de informatieverstrekking rondom het variabel pensioen verder uniformeren om ervoor te zorgen dat flexibele pensioenen eenvoudiger toegankelijk en beter vergelijkbaar worden voor grotere groepen deelnemers.

Doorbeleggen en vergelijkbaarheid belangrijk

De Wvp biedt pensioendeelnemers al ruim twee jaar de mogelijkheid om na pensioendatum te blijven doorbeleggen, als alternatief voor het aankopen van een vaste pensioenuitkering. Enkele dui-zenden deelnemers hebben inmiddels de voorkeur gegeven aan een variabel pensioen dat in de basis hoger uitvalt, maar in de toekomst kan variëren. Het overgrote deel van de werknemers in een premie-regeling maakt bij pensionering nog geen keuze en krijgt een vaste uitkering (de zogeheten default).
DNB heeft vorig jaar in samenwerking met de AFM een inventarisatie gedaan bij verzekeraars naar de verwachte marktontwikkeling van vaste en variabele pensioenuitkeringen en daarbij geconstateerd dat de ruimte die de wet biedt in de praktijk heeft geleid tot een divers en voor de consument minder goed te vergelijken productaanbod. Zo zijn er diverse keuzemogelijkheden om een variabele uitkering vorm te geven wat betreft beleggingsrisico, langlevenrisico, kosten, spreiding van resultaten en de vooraf ingerekende vaste daling.

Eenmaal switchen tussen vast en variabel

Het Verbond hecht aan goed vergelijkbare informatie bij de keuze voor een vast of variabel pensioen, zeker naarmate meer deelnemers ook zonder ondersteuning van een adviseur hun keuze willen bepalen. Het Verbond kondigt aan daarvoor gestandaardiseerde vragenlijsten en informatietools te willen ontwikkelen.
De keuze tussen een vaste en variabele uitkering is in principe definitief en dat kan voor deelnemers een belemmering zijn om te kiezen voor een variabele uitkering, die meer onzekerheid geeft, maar voor deze deelnemers misschien wel passender zou zijn. Daarnaast kan het voorkomen dat de situatie van de deelnemer dusdanig wijzigt, dat een ander product of een andere productvariant, met minder risico toch beter past. In die gevallen is het wenselijk dat het wettelijk mogelijk wordt om (met de nodige waarborgen en zorgvuldige procesafspraken) eenmalig te switchen van een variabele uitkering naar een vaste uitkering. Het Verbond gaat met de wetgever en de toezichthouder in gesprek hoe dit verder vorm kan worden gegeven.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.