Verbond van Verzekeraars: aandacht voor risico’s zonnepanelen

0

Het Verbond van Verzekeraars heeft een Preventiebrochure Zonnepanelen opgesteld, waarin aandacht wordt besteed aan de technische aspecten en de risico’s van zonnepanelen.

Volgens het Verbond is het van groot belang om hier zicht op te krijgen, gezien de forse groei van het aantal zonnepanelen in ons land. De informatie in de brochure is vooral gebaseerd op de praktijkervaring van technische verzekeringsexperts. “De diverse praktijkvoorbeelden, in combinatie met koppelingen met de geldende normen en voorschriften, moeten voldoende (beoordelings)handvatten bieden voor verzekeraars en andere geïnteresseerden”, verwacht projectleider Bert Veurink.

In de brochure ligt de nadruk op preventie, maar is ook veel aandacht voor algemene feiten en ontwikkelingen rondom zonnepanelen. Zo wordt er onder meer antwoord gegeven op de vragen wat een zonnepaneel is, hoe het werkt en wat het kost.

Dat het hard gaat met de zonnepanelen, blijkt wel uit cijfers van het CBS. In 2017 kwam negen procent van het opgestelde vermogen bij bedrijven van zonneparken en telde ons land 22 parken met zonnepanelen, terwijl dat in 2018 was gestegen tot twintig procent en 65 parken. Op de daken van Nederlandse huizen stond in 2018 voor 2.300 megawatt aan vermogen van zonnepanelen opgesteld. Een jaar eerder was dat 1.680 megawatt. Een toename van 37 procent, aldus het CBS dat erop wijst dat in 2018 het grootste vermogen aan zonnepanelen in Almere stond: 28 megawatt.

De werkgroep Zonnepanelen van het Verbond benadrukt in de brochure dat de bouwkundige aspecten van het pand in kaart moeten zijn gebracht, voordat de panelen kunnen worden geïnstalleerd. Verder besteedt de werkgroep uitgebreid aandacht aan het gebouw, de aanleg van het systeem, de verzekeringsmogelijkheden en de belangrijkste aandachtspunten rondom de oplevering. Voor het opleveren van een zonnepaneleninstallatie moet namelijk een inspectie plaatsvinden, waarin onder meer wordt gecheckt of alle verbindingen goed zijn bevestigd en er geen bekabeling loshangt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.