Verbond tegen oprekken meldingsplicht bij incident

0

Het Verbond van Verzekeraars heeft zich deze week kritisch uitgelaten over de AFM-consultatie Beleidsregel incident. Volgens Verbondsdirecteur Leo De Boer wordt binnen het Bgfo het begrip ‘incident’ te ver opgerekt.

De Wft en het BGfo bepalen dat de financiële ondernemingen zo snel als redelijkerwijs mogelijk is incidenten melden bij de AFM. Een incident wordt omschreven als ‘een gedraging of een gebeurtenis die een ernstig gevaar vormt voor de integere uitoefening van het bedrijf van een financiële onderneming’. Financiële ondernemingen moeten zelf bepalen of er sprake is van een incident of niet, de zogenaamde open norm.

Ongewenst oprekken voorkomen
Volgens de toezichthouder is er in de markt behoefte aan meer duidelijkheid over de invulling van het begrip incident. De Beleidsregel incident geeft hier gehoor aan. Door de hierin opgenomen voorbeelden van gedragingen of gebeurtenissen die een inbreuk vormen op de integere uitoefening van het bedrijf van een financiële onderneming, wordt de norm volgens het Verbond van Verzekeraars ongewenst opgerekt.

De Boer: “Ondernemingen moeten naar de mening van de AFM voortaan ook melding maken van incidenten waarbij de integere uitvoering van een bedrijf niet in het geding is. Wij vinden echter dat alleen incidenten gemeld moeten worden die er echt toe doen. Die dus echt een groot gevaar vormen voor de integere uitvoering. Bovendien vragen wij ons af waarom de AFM geen gezamenlijke beleidsregel heeft ontwikkeld met DNB. Dit om verschillen in uitleg van het wettelijk kader over de incidentenregeling te voorkomen.” 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.