Verbond: ‘Maak Nederland klimaatweerbaar’

0

Het kabinet heeft een belangrijke drempel weggenomen voor agrariërs die zich willen verzekeren tegen de gevolgen van extreem weer door de assurantiebelasting op de ‘Brede Weersverzekering’ (21%) te schrappen.

Dat zegt Richard Weurding (foto), algemeen directeur van het Verbond. “Maar nog belangrijker is het nemen van maatregelen gericht op het voorkomen van klimaatschade bij burgers en (boeren)bedrijven. Een fors deel van de beschikbare middelen voor investeringen moet daarom gebruikt worden om Nederland klimaatweerbaar te maken.” Die oproep doet hij in reactie op de vandaag gepresenteerde Miljoenennota.

Honderden miljoenen euro’s

“Als we niets doen loopt de schade op jaarbasis in de honderden miljoenen euro’s. We moeten dus veel werk maken van preventie en adaptatie, zoals maatregelen in de sfeer van waterbeheer en stedenbouw”, aldus Weurding. “Het Verbond verwelkomt het besluit de Brede Weersverzekering vrij te stellen van assurantiebelasting. Daardoor komt deze verzekering tegen extreem weer naar verwachting binnen het bereik van meer agrariërs. Nu is nog maar zo’n 10% van de 18.000 akkerbouwers verzekerd.”

Klimaatakkoord

Extreem weer zorgt al jaren voor oplopende schade, zowel particulier als zakelijk. Verzekeraars houden hier ook rekening mee in hun beleggingsbeleid. Ruim 50 financiële instellingen hebben zich in de zomer van 2019 gecommitteerd aan het klimaatakkoord. Hierin zeggen de instellingen toe geld beschikbaar te stellen voor de energietransitie en de CO2 -uitstoot van hun investeringen te meten en te reduceren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.