Verbond: keuzevrijheid AOV voor zzp’ers

0

Het Verbond van Verzekeraars onderschrijft de conclusie die zes zelfstandigenorganisaties trekken uit onderzoek onder hun leden: zzp’ers hebben behoefte aan keuzevrijheid op het terrein van AOV.

Volgens het Verbond vraagt de grote verscheidenheid aan werkzaamheden, inkomen en wensen van zelfstandigen vraagt om keuzevrijheid en ruime keuzemogelijkheden als het gaat om het verzekeren van het arbeidsongeschiktheidsrisico. “Zes zelfstandigenorganisaties komen in een gezamenlijk onderzoek onder hun leden terecht tot de conclusie dat de zzp’er behoefte heeft aan keuzevrijheid en dat er weinig draagvlak is voor een ‘one size fits all’ oplossing als een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering.”

Verbond: “Verzekeraars bieden een breed scala aan verzekeringsoplossingen voor zelfstandigen. Zo kent de arbeidsongeschiktheidsverzekering verschillende productvariabelen waarmee zelfstandigen de voorwaarden en daarmee ook de prijs van de individuele verzekering kunnen wijzigen. De meeste verzekeraars bieden (aangepaste) verzekeringen met een beperktere dekking. Dit soort verzekeringen is goedkoper dan een reguliere AOV. Soms kan de dekking op een later moment ook worden uitgebreid. Ook zijn er verzekeringen beschikbaar die alleen ongevallen dekken.”

Onverzekerd
Zelfstandigen die zich niet verzekeren tegen het arbeidsongeschiktheidsrisico hebben daar volgens het Verbond vaak een goede reden voor. “Niet iedere zelfstandige heeft bijvoorbeeld een verzekering nodig, omdat het inkomen uit de onderneming te laag is of omdat er andere inkomstenbronnen zijn. De zelfstandige heeft bijvoorbeeld nog inkomsten uit loondienst, of de partner verdient genoeg. Het onderzoek van de zelfstandigenorganisaties laat zien dat 34% van de niet-verzekerde zelfstandigen heeft laten weten dat zij geen verzekering nodig hebben omdat zij zekerheid ontlenen aan andere bronnen. Deze groep moet geen verzekering worden opgedrongen.”

Complex
Verbond: “Er is niettemin aanleiding om te onderzoeken op welke wijze de verzekeringsgraad kan worden verhoogd. Wij geven toe dat zelfstandigen het brede productaanbod als complex kunnen ervaren en dat dit kan leiden tot uitstelgedrag. Het kan er zelfs voor zorgen dat ze geen keuze maken, terwijl er waarschijnlijk wel behoefte is aan een verzekering. Het Verbond wil daarom graag samen met zelfstandigenorganisaties nadenken over hoe zelfstandigen kunnen worden geholpen bij het kiezen van een passende arbeidsongeschiktheidsdekking. Bijvoorbeeld door het versimpelen en standaardiseren van productinformatie en/of de informatiemomenten. Het Verbond werkt momenteel al aan de introductie van een sectorbrede ‘Verzekeringskaart’ voor alle consumentenverzekeringen waaronder de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.