Verbond en NVGA introduceren Leidraden over POG en IT-risico’s

0

Het Verbond van Verzekeraars en de NVGA introduceren twee nieuwe leidraden: de POG Volmacht en IT-risico’s Volmacht.

De AFM heeft vorig jaar geconstateerd dat de markt nog niet helemaal compliant is met de Product Oversight and Governance (voorheen PARP genoemd), die is geregeld in een Europese verordening. Ook is er soms onduidelijkheid welke verantwoordelijkheden de verzekeraar en/of de gevolmachtigde hebben. Om de volmachtmarkt meer handvatten te bieden, hebben de NVGA en het Verbond de Leidraad POG Volmacht ontwikkeld met een praktische uitleg van de wettelijke grondslag voor productontwikkeling en meer duidelijkheid over ieders rol. Ook worden er handvatten geboden voor een praktische invulling en is er een toolkit samengesteld.

Leidraad IT-risico’s Volmacht

De tweede nieuwe leidraad die het Verbond en de NVGA introduceren, is de Leidraad IT-risico’s Volmacht. DNB heeft de afgelopen jaren in de financiële sector en daarbuiten een toename gezien van potentiële schadelijke cyberdreigingen. Regelgeving hieromtrent kent open normen, waardoor iedere verzekeraar een eigen beleid heeft voor de beheersing van IT-risico’s.

Handvatten

De nieuwe Leidraad IT-risico’s Volmacht biedt daarom vooral handvatten voor een praktische invulling. Zo valt te lezen welke beheersmaatregelen kunnen worden genomen. Verder wordt omschreven wat er wordt verwacht van de inrichting van de organisatie om de beheersing van de risico’s aan te sturen en voortdurend de effectiviteit van de maatregelen te toetsen, zodat men waar nodig kan verbeteren. De leidraad biedt volgens beide organisaties voldoende houvast om de IT-beveiliging van de gevolmachtigde Good practice proof te maken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.