Verbond biedt commissie schadeafhandeling beroepsziekten expertise aan

0

Begin juli is de commissie vergemakkelijking schadeafhandeling beroepsziekten voor het eerst bijeengekomen. Het Verbond van Verzekeraars neemt geen zitting in de commissie, maar wil graag met zijn kennis en expertise een bijdrage leveren.

De commissie is op verzoek van staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opgericht. Het heeft de opdracht meegekregen om vóór 31 december 2019 verbeteringen aan te dragen voor de schadeafhandeling bij beroepsziekten als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Een van de zaken die de commissie zal onderzoeken is de wenselijkheid en mogelijkheid om de afwikkeling van schadeclaims van beroepsziekten op andere wijze te organiseren dan nu het geval is, waaronder een wet inzake aansprakelijkheidsverzekering voor beroepsziekten.

Nikki van der Knaap, beleidsadviseur aansprakelijkheid bij het Verbond van Verzekeraars: “Omdat veel werkgevers voor aansprakelijkheid zijn verzekerd, komt het merendeel van de beroepsziekteclaims bij verzekeraars terecht. Die hebben dan ook veel ervaring met de afhandeling van dit soort claims.”

Afhandeling moet sneller

Van der Knaap zegt de problematiek met betrekking tot de schadeafhandeling – die de staatssecretaris in haar brief aan de Tweede Kamer noemt – te herkennen. “Het vaststellen van het causaal verband en de inschakeling van deskundigen duurt in beroepsziektezaken doorgaans lang wat voor betrokken partijen erg belastend is. Het is dan ook goed dat er nu onderzocht wordt hoe dit verbeterd kan worden. Als verzekeraars daar een bijdrage aan kunnen leveren, dan doen wij dat natuurlijk graag.”

Commissieleden

Voorzitter van de commissie vergemakkelijking schadeafhandeling beroepsziekten  is Ton Heerts. De commissie bestaat verder uit: Michaël van Straalen op voordracht van de private werkgeversvertegenwoordiging; Mariënne Verhoef op voordracht van de publieke werkgeversvertegenwoordiging; Ton Hartlief op voordracht van de werknemersvertegenwoordiging en Carla Klaassen als deskundige.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.