Verbod winstuitkering ‘symboolwetgeving’

0

Een permanent verbod op winstuitkering door zorgverzeraars aan aandeelhouders of derden zou ‘symboolwetgeving’ zijn. Dat stelt VVD-Kamerlid Arno Rutte in het FD.

Het huidige tijdelijke verbod op winstuitkeringen komt in 2018 te vervallen. SP, CDA en PvdA dienden daarom onlangs een initiatiefwet in om het verbod permanent te maken. Zij vinden dat winstuitkering door zorgverzekeraars het risico in zich houdt dat aandeelhouders het financiële resultaat van de organisatie boven het belang van een goed functionerend zorgstelsel plaatsen. De zorgverzekeraars zouden een prooi worden voor beleggers die alleen uit zijn op winst.

Boetes

Volgens de initiatiefwet moet er een boetesysteem in werking treden als een zorgverzekeraar toch winst uitkeert. De boete is dan gelijk aan de winst die is uitgekeerd. Zo’n boetesysteem vindt Rutte onnodig, omdat er al genoeg regelingen bestaan die zorgverzekeraars stimuleren het belang van de klant voorop te stellen.

De kans dat zorgverzekeraars na het aflopen van het verbod in 2018 actief op zoek gaan naar investeerders is volgens het VVD-Kamerlid nihil. “Een verbod zou symboolwetgeving zijn, gebaseerd op onderbuikgevoel.”

Winstmarges klein

Volgens Hugo Keuzenkamp, voormalig hoogleraar Verzekeringskunde aan de Universiteit van Amsterdam, zijn zorgverzeraars commercieel oninteressant voor investeerders omdat de markt sterk gereguleerd is. In de statuten van de verzekeraars is opgenomen dat ze zonder winstoogmerk opereren. Keuzenkamp vindt een verdere verlenging van het verbod onnodig. “Het eigen vermogen van zorgverzekeraars kan niet zomaar naar aandeelhouders, daar zijn al spelregels voor.”

De winst die zorgverzekeraars maken boven de verplichte solvabiliteitsgrens van DNB gaat naar de klant, in de vorm van lagere premies. De winstmarges blijven daardoor klein, zegt directeur Chris Oomen van DSW in de krant. Bovendien mogen klanten direct overstappen als de premie stijgt. Oomen: “Echte winst, en daarmee rendement, zou je alleen kunnen halen uit hogere premies. Dan prijs je jezelf direct uit de markt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.