Verbod op term advies voor kredietverstrekkers

0

De OvFD roept de Tweede Kamer op om kredietgevers en verbonden bemiddelaars het gebruik van de termen ‘advies’ en ‘adviseur’ te verbieden.

Dit in verband met de op 21 maart 2016 in te voeren Europese Richtlijn Hypotheken, die in de Nederlandse wetgeving moet worden geïmplementeerd. OvFD-directeur Colinda Rosenbrand: “Op grond van deze richtlijn kan het gebruik van de termen ‘adviseur’ of ‘advies’ door kredietgevers en verbonden bemiddelaars worden verboden. Wordt dit niet verboden, dan moeten voorwaarden worden opgelegd aan het gebruik van de termen ‘onafhankelijk advies’ en ‘onafhankelijk adviseur’. Nederland doet (vooralsnog) niets.” De OvFD concludeert dat Nederland de Richtlijn daarmee niet volledig implementeert.

Rosenbrand: “Het zou terecht zijn om kredietgevers en verbonden bemiddelaars het gebruik van de termen ‘adviseur’ en ‘advies’ te verbieden. Deze partijen verkopen consumenten over het algemeen uitsluitend maar één product, het eigen product. Nederland legt ook geen voorwaarden op aan het gebruik van de termen ‘onafhankelijk advies’ en ‘onafhankelijk adviseur’. Volgens de Richtlijn is het passend dat de lidstaten voorzien in beschermingsmaatregelen voor gevallen, waarin het advies wordt aangeduid als onafhankelijk.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.