Veranderende businessmodellen in 2018

0

The Dutch Mortgage Consultants (TDMC) verwacht dat 2018 het jaar van veranderende businessmodellen wordt. In een artikel voor de Hypotheek Business Club onderbouwt Michel van der Sluis deze voorspelling aan de hand van drie uitgewerkte stellingen.

De drie stellingen die Van der Sluis in de TDMC Woning- en hypotheekmarkt update december 2017 uitwerkt zijn:

  1. Eenheidsworst door veranderende wetgeving
  2. Fintech’s claimen hun deel van de markt en een focussen op eenvoud en klantbeleving
  3. Buitenlandse toetreders kopen delen van de markt

Buitenlandse toetreders

Bij de laatste stelling schrijft Van der Sluis: “De signalen worden duidelijker dat hun interesse serieuzer wordt. Ze kopen op dit moment delen van Nederlandse portefeuilles op en/of kopen Nederlandse marktpartijen uit de hypotheekketen. Zo heeft Link Group uit Australië recent Capita Asset Services gekocht, die verder zal gaan als Link Asset Services. Dit soort aankopen kan de marktdynamiek structureel veranderen. Om marge te maken focussen buitenlandse investeerders zich vooralsnog op niche markets en het bedienen van niche portfolio’s, dit terwijl grote hypotheekverstrekkers juist een focus creëren op meer standaardisatie. Ook brengen buitenlandse investeerders vaak een forse investeringscapaciteit met zich mee en hebben zij geen last van ‘legacy’ in portfolio’s waardoor zij vaak snel en met goede technologie de markt kunnen penetreren.”

TDMC Hypotheek Dashboard

Het Hypotheek Dashboard van The Dutch Mortgage Consultants (TDMC) brengt álle woning- en hypotheek-gerelateerde data overzichtelijk op één plek samen. Dit geeft hypotheekadviseurs een diversiteit aan mogelijkheden om marktontwikkelingen en trends nauwkeurig te volgen. Op die manier profiteert de adviseur vroegtijdig van kansen én kan hij onmiddellijk actie ondernemen tegen bedreigingen.

Voor de leden van de Hypotheek Business Club (HBC) brengt Michel van der Sluis elke maand duiding aan deze data en voorziet ze van commentaar. Dit doet hij via het speciale HBC-katern in InFinance en op de HBC-website waar de cijfers wekelijks worden geüpdatet.

Lees de volledige Woning- en hypotheekmarkt TDMC update december 2017 digitaal in het HBC-katern van InFinance

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.