Van Velzen: ‘Vervang Wft Hypothecair Krediet door Wft Particulier’

0

Het Wft-diploma Hypothecair Krediet is te veel productgericht en schiet tekort voor de hedendaagse hypotheekadviseur. Dat stelt Dik van Velzen (Nibe-SVV) in zijn keynote tijdens HypoVak. Hij pleit voor een ‘Wft Particuliere klanten’.

De programmamanager bij Nibe-SVV en hoofdredacteur van de Beursbengel durft de stelling wel aan dat een hypotheek een eenvoudig product is, “maar het advies voor hypotheekklanten is wel degelijk ingewikkeld”. “Denk maar alleen al aan de persoonlijke en fiscale omstandigheden van klanten én de vaak complexe financiële producten die er soms aan verbonden zijn. De politiek klaagt vaak over de complexheid van deze producten, maar ze zijn er vaak zelf de oorzaak van door hun eigen regelgeving.”

De hypotheekadviseur kijkt naar de huidige én de toekomstige situatie om een goed hypotheekadvies tot stand te brengen. Volgens Van Velzen is hierbij dus eigenlijk weinig verschil met een integraal advies. Dat hoeft overigens niet altijd zo te zijn. “Een beperkt advies geven is mogelijk, maar dan moet een klant daar zelf expliciet toestemming voor geven. Dat kunt u het beste in een door de klant ondertekend document laten vastleggen.”

Niet klantgericht

De huidige opleidingseisen zijn in de markt niet altijd even geliefd. Maar de grote kritiek van Van Velzen op het Wft vakbekwaamheidsgebouw is dat het nog te veel productgericht is. “De eisen schieten daarmee tekort voor de hypotheekadviseur. Ik bepleit een Wft-diploma ‘Particuliere klanten’ in plaats van het huidige Wft Hypothecair Krediet. Naast Hypotheken zouden hierin ook Levensverzekeringen en Inkomensverzekeringen opgenomen moeten worden. Ook zou er voldoende pensioenkennis meten zijn om UPO’s te begrijpen. En tenslotte zou er naast kennis ook voldoende vaardigheden moeten worden aangeleerd, nog méér dan nu het geval is.”

Meer tijd

Kost dat de adviseur niet meer tijd om zich voor te bereiden op het examen? “Jawel, maar niet heel veel meer”, aldus Van Velzen. Hij denkt tenslotte ook dat er onderdelen kunnen verdwijnen uit het huidige bouwwerk. “Wft Adviseur Basis is niet meer nodig, net als Schade Particulier, Consumptief Krediet en Hypothecair Krediet.”

Ook vindt Van Velzen dat het wel wat minder kan met het aantal PE-examens. “Eén keer per vier/vijf jaar is voldoende. Ook die verplichte bij te wonen PE-sessies hoeven van mij niet. Na een half uur zie je de gedachten afdwalen. Onderzoek toont aan dat er dan vaak seksuele gedachten voor in de plaats komen”, stelt hij tot hilariteit van het publiek. “Maar goed, als je gewoon zelf je vakgebied bijhoudt en dit periodiek test met PE-examens is er toch geen probleem?”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.