Veiligheidsissue treft Digitale Paspoorten

0

Door een opgetreden beveiligingsrisico is het noodzakelijk geworden om alle Digitale Paspoorten die nu in gebruik zijn, vóór 1 oktober te vervangen. Het veiligheidsissue speelt wereldwijd en raakt een groot aantal certificaten die in omloop zijn. Na 1 oktober is het huidige certificaat niet meer te gebruiken.

In het PKI-systeem van Digitale Paspoorten is een compliance issue opgetreden waardoor een beveiligingsrisico is ontstaan. Dit heeft gevolgen voor gebruikers (bijvoorbeeld financiële adviseurs, medewerkers bij verzekeraars) en online dienstverleners (bijvoorbeeld verzekeraars, serviceproviders, maar ook dienstverleners als CIS en Solera). In een persbericht zegt Peter Mols, directeur SIVI, dat bij dit beveiligingsprobleem aan de kant van certificaatleverancier Digidentity sprake is van absolute overmacht.

Digidentity start in augustus 2020 de administratieve voorbereiding van de omwisseling, de daadwerkelijke overstap vindt plaats in september. De genoemde voorbereiding voorziet in het aanmaken van een Digidentity-account, waarmee het overstappen in de maand september efficiënter kan verlopen.

Overstap naar eHerkenning

Het Digitaal Paspoort is al meer dan twintig jaar de branchestandaard voor inloggen in de verzekeringssector. Vanwege veiligheidsredenen wordt de branchestandaard eind 2021 vervangen door eHerkenning. Het ontstane issue bewijst volgens Marcel Wendt, CTO en oprichter Digidentity, nogmaals de noodzaak om over te stappen op eHerkenning en na de migratie afscheid te nemen van Digitale Paspoorten.

Partijen die al gepland hebben om vóór 1 oktober 2020 over te stappen naar het combimiddel met eHerkenning, naast een nieuw Digitaal Paspoort, hoeven daarvoor geen aanvullend omruiltraject te doorlopen. Voor online dienstverleners (zoals verzekeraars) verandert er niks. Die moesten sowieso al per 1 september klaar zijn voor het accepteren van de nieuwe Digitale Paspoorten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.