Veiliger rijstijl door slimme autopolis

0

De vorig jaar geïntroduceerde ANWB Veilig Rijden verzekering lijkt de rijstijl van verzekerden positief te beïnvloeden. Uit cijfers van de inmiddels ruim 9.000 polishouders blijkt dat de automobilisten veiliger zijn gaan rijden. Vooral jongeren tot 25 jaar en 65-plussers hebben hun rijstijl verbeterd.

Verzekerden stellen voor de verzekering gegevens over hun rijgedrag beschikbaar. Hiermee wordt een individuele rijscore berekend en krijgen zij adviezen hoe ze hun rijstijl kunnen verbeteren. Verzekerden ontvangen iedere tien dagen via een app tips hoe de rijstijl kan worden verbeterd. De rijscore wordt vertaald in een korting op de verzekeringspremie. De rijstijl wordt bijgehouden met een stick in de auto. Deze registreert de snelheid t.o.v. de maximumsnelheid, de acceleratiesnelheid, de snelheid in de bochten en het remgedrag.

Verzekerden die een zeer gevaarlijke rijstijl hebben, worden door de verzekeraar gebeld. Als ze de maximumsnelheid met meer dan 50 km hebben overschreden, krijgen ze 30 dagen de tijd om een veiligere rijstijl te laten zien.

Bevindingen na 1 jaar

Een jaar na de introductie van de polis komt de gemiddelde rijscore van de polishouders uit op 76 (op een schaal van 0 tot 100). Hoe meer ritten men rijdt, hoe veiliger de rijstijl blijkt uit de gegevens. Ook geldt hoe ouder iemand is, hoe hoger de rijscore. Het aantal afgelegde kilometers per jaar stijgt met de leeftijd mee. Dit gebeurt tot een leeftijd van 59 jaar, daarna neemt het aantal gereden kilometers weer af.

Verzekerden in de provincie Groningen rijden het veiligst. Zeeuwen halen gemiddeld genomen de laagste rijscore. Verzekerden in de noordelijke provincies rijden gemiddeld langere ritten dan verzekerden in westelijke en zuidelijke provincies. Mannen rijden dan gemiddeld weer langere afstanden dan vrouwen, én de mannen hebben ook een iets hogere gemiddelde rijscore dan de vrouwen. Hier speelt leeftijd ook een rol want vrouwen tot 30 jaar rijden volgens de ingevoerde gegevens veiliger dan mannen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.