VEH: ‘Zorgen over betaalbaarheid nieuwbouw’

0

Vereniging Eigen Huis vreest dat nieuwbouwhuizen voor grote groepen mensen onbereikbaar blijven. In de nieuwe woningbouwplannen van het kabinet worden woningen met koopsommen tot de NHG-grens van 355.000 euro als betaalbaar beschouwd.

Dit blijkt uit de Nationale Bouw en Woonagenda waarover de Tweede Kamer op 12 april debatteert. De vereniging vreest dat de NHG-grens de standaard wordt voor een betaalbare woning, zo schrijft ze in een brief aan de Kamer. De Bouwagenda voorziet in de bouw van zo’n 900.000 woningen. Twee derde daarvan moet in een deze ‘betaalbare’ prijscategorie vallen.

Grote groepen buiten de boot

Karsten Klein (foto), directeur belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis: “Uit een analyse van VEH blijkt dat een woning van 355.000 euro voor veel Nederlanders alsnog onbetaalbaar is. Een fulltime werkende politieagent en een in deeltijd werkende secretaresse kunnen samen maximaal 272.431 euro lenen voor een woning. Een voltijds werkende loodgieter en een parttime leerkracht op in het basisonderwijs komen samen niet verder dan 280.728 euro. Een alleenstaande verpleegkundige leent hoogstens 216.957 euro en een pas afgestudeerde academicus gemiddeld 166.211.”

Woningtekort

“De bouw van écht betaalbare woningen wordt nog een hele uitdaging”, zegt Klein. “Naast de kwantiteit moet ook de kwaliteit op orde zijn. Als de bouwproductie niet past bij de financiële mogelijkheden en woonwensen van de doelgroepen, dan wordt het woningtekort maar deels opgelost. Daarom vragen we het kabinet niet met de NHG-grens te werken. Goedkopere woningen moeten worden gegarandeerd door de bouwplannen verder te specificeren naar type, prijsklasse en aantallen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.