VEH: ‘Woonlasten stijgen minder hard dan de WOZ-waarde’

0

De WOZ-waarde van woningen is dit jaar gemiddeld 17% hoger dan vorig jaar, maar de aanslag onroerendezaakbelasting (Ozb) stijgt met gemiddeld 5,1% veel minder hard. Veel gemeenten compenseren de fors gestegen woningwaarde dan ook met een verlaging van het belastingtarief. Dat blijkt ook onderzoek van de Vereniging Eigen Huis naar de woonlasten in alle 342 gemeenten.

De aanslag gemeentelijke woonlasten, de optelsom van Ozb, afvalstoffenheffing (+3%) en rioolheffing (+2,9%), valt gemiddeld 3,7% hoger uit dan vorig jaar. In vergelijking met de hoge inflatie van 10% (CBS 2022) valt de gemiddelde stijging mee. Toch gaan de woonlasten in 14 gemeenten met meer dan 100 euro omhoog.

Enorme Ozb-verschillen

Elk jaar zijn de verschillen in woonlasten tussen gemeenten groot. In 50 gemeenten stijgt de Ozb dit jaar meer dan 10%. Met als koploper Alblasserdam. Hier betalen huiseigenaren ruim 32% meer Ozb dan vorig jaar. In 37 gemeenten daalt de Ozb, het meest in het Friese Achtkarspelen met 11%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.