VEH wil nu geen gedwongen verkopen

0

Vereniging Eigen Huis wil dat banken alle gedwongen verkopen die het gevolg zijn van betalingsachterstanden tijdelijk opschorten. De vereniging vindt dat huiseigenaren op dit moment beschermd moeten worden tegen de gevolgen van de coronacrisis.

Die oproep doet VEH bij de publicatie van een peiling onder 1.175 leden van Vereniging Eigen Huis. Daaruit blijkt, dat op dit moment driekwart van de huiseigenaren verwacht dat de gevolgen van het coronavirus van tijdelijke aard zal zijn. Bijna de helft denkt dat de nadelige gevolgen voor de woningmarkt tussen de twee en zes maanden aanhouden.

De helft van de respondenten denkt dat de waarde van huizen door de crisis zal gaan dalen. Driekwart verwacht minder belangstelling voor huizen die nu te koop staan vanwege de onzekere situatie. Iets minder dan de helft denkt zelfs dat de woningmarkt tijdens de crisismaatregelen helemaal tot stilstand komt. Een derde van de respondenten verwacht zelfs dat de coronacrisis langer dan zes maanden gaat duren.

Angst voor betalingsproblemen

Van de zzp’ers met een eigen huis is op dit moment volgens VEH 14% bezorgd over de betaalbaarheid van de hypotheeklasten op korte termijn. Driekwart van hen is bang dat de inkomsten grotendeels of geheel wegvallen en meer dan de helft vreest dat de eigen financiële reserves snel op zullen raken.

Van alle ondervraagde huiseigenaren tezamen maakt 4% zich op dit moment zorgen over de betaalbaarheid van hun hypotheeklasten op korte termijn. 80% van de huiseigenaren verwacht dat zij hun huidige inkomen zullen behouden. Zes maanden geleden was nog 98% hiervan overtuigd.

Vertrouwen in steunmaatregelen

De helft van de ondervraagde huiseigenaren heeft vertrouwen in de aangekondigde steunmaatregelen van de overheid en banken, die persoonlijke financiële problemen moeten voorkomen. De Coronacrisis heeft desalniettemin grote gevolgen voor verhuisplannen. Aan het begin van dit jaar had 15% van de ondervraagde huiseigenaren verhuisplannen. Van deze groep zegt nu ruim een kwart dat zij die plannen voorlopig opschorten. Veruit de meeste mensen zeggen te willen wachten tot de coronacrisis voorbij is.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.