VEH: weinig optimisme onder huizenkopers

0

De grens van wat mensen over hebben voor een eerste of volgend eigen huis lijkt volgens Vereniging Eigen Huis te zijn bereikt. VEH: “Veel mensen verwachten dat de prijsstijgingen van koopwoningen zullen afnemen. Dit gevoel draagt bij aan het geleidelijk afnemende consumentenvertrouwen. Hierdoor zal het aantal woningtransacties dit jaar verder afnemen.”

In februari staat de Eigen Huis Marktindicator voor het eerst sinds 4,5 jaar op een neutrale waarde van 100 punten. Daarmee is het hoge consumentenvertrouwen in de woningmarkt flink afgenomen. De marktindicator van Vereniging Eigen Huis bereikte in november 2016 nog een vertrouwenspiek van 121 punten. Daarna zette een geleidelijke daling in.

Die daling is volgens VEH vooral veroorzaakt door het schrale aanbod en de hoge woningvraag, waardoor de huizenprijzen enorm zijn gestegen. “Hierdoor worden veel woningen voor huizenzoekers onbetaalbaar. Dit wordt bevestigd door de cijfers van het Kadaster. Koopprijzen van bestaande woningen zijn in februari 2019 ten opzichte van het jaar daarvoor nog wel met 7,5 % gestegen, maar ook deze stijging neemt af.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.