VEH vreest EU-verplichting woningverduurzaming

0

De Europese Commissie wil mogelijk via een herziening van de Richtlijn voor Energieprestaties van Gebouwen (EPBD), gebouweigenaren verplichten om te gaan verduurzamen. Vereniging Eigen Huis vreest dat huiseigenaren in de problemen komen als deze verplichting ook voor hen gaat gelden.

In november 2021 wordt het voorstel van de Europese Commissie voor herziening van de Richtlijn EPBD verwacht. In een brief aan het ministerie van Binnenlandse Zaken schreef de VEH – voorafgaand aan de publieke consultatie die op 22 juni is gesloten –  hierover: “Het meest ingrijpende voorstel dat de Europese Commissie in het kader van de herziening gaat doen, is de introductie van energieprestatie-eisen voor bestaande gebouwen (MEPS). Wij zijn geen voorstander van de invoering van MEPS voor de eigenaar-bewoner, omdat dit leidt tot een stapeling van maatregelen, geen oplossing biedt voor de barrières die woningbezitters ervaren om hun woning te verduurzamen en invoering tot onaanvaardbaar ingrijpende gevolgen voor woningbezitters kan leiden.”

Huiseigenaar tussen wal en schip

VEH vraag opnieuw aandacht voor de herziening omdat het denkt dat de gevolgen van een verplichting voor huiseigenaren groot kunnen zijn. Jurgen Jansen, jurist bij Vereniging Eigen Huis: “Hoe gaat de overheid deze regels handhaven en welke gevolgen er zijn voor de huiseigenaren. Mogen mensen die niet aan de eisen kunnen voldoen hun woning nog wel verkopen? Krijgen zij een boete? Hoe groot is de impact? Allemaal vragen die de politiek volgens ons aan de Europese Commissie moet stellen.”

VEH heeft het ministerie eerder al verzocht en doet dit nu opnieuw, om niet te lichtzinnig met dit onderwerp om te gaan en bij de Europese Commissie aan te dringen op een diepgaande analyse. “Als op Europees niveau een verplichting wordt ingevoerd, zonder dat duidelijk is wat uiteindelijk de effecten zijn, bestaat het risico dat de eigenwoningbezitter tussen wal en schip geraakt. Daarnaast loopt de uitvoering vast en is het klimaat er niet mee geholpen”, aldus Jansen.

Stimuleren in plaats van verplichten

Uit onderzoek van zowel Vereniging Eigen Huis als het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat veel huiseigenaren hun huis wel willen verduurzamen, maar hier vaak de middelen niet voor hebben of niet weten hoe ze dit aan moet pakken.  “Mensen verplichten om het huis verduurzamen en hier ook nog druk achter te zetten, werkt volgens ons alleen maar averechts. Je zadelt huiseigenaren op met extra problemen. Wij vinden juist dat je mensen moet stimuleren en ontzorgen, door ze bijvoorbeeld een voucher te geven om te isoleren. Dit zal bij veel huiseigenaren de belangrijkste barrière wegnemen”, vindt Jansen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.