VEH vindt compensatie Koopgarant te karig

0

Vereniging Eigen Huis vindt dat ook de eigenaren die bij de verkoop van hun Koopgarant-woning een te lage prijs hebben gekregen, gecompenseerd worden. Nu valt deze groep nog buiten de compensatieregeling die Stichting OpMaat, die de Koopgarant-formule beheert, vorige week naar buiten bracht.

Bij de taxatie en verkoop van Koopgarantwoningen zijn in het verleden door corporaties en projectontwikkelaars fouten gemaakt. Om dit recht te zetten heeft OpMaat een correctiemethode bedacht die start met een hertaxatie van de marktwaarden bij verkoop. Indien de oorspronkelijke gehanteerde waarde meer dan 7,5% hoger is dan de marktwaarde die uit de hertaxatie blijkt, wordt aangenomen dat de oorspronkelijke waarde niet juist was en vindt er een correctie plaats.

Slechts een tussenresultaat

De compensatieregeling is alleen van toepassing op mensen die een Koopgarant-woning hebben gekocht voor een te hoge prijs. VEH vindt nu dat er ook een regeling moet komen voor mensen die zijn benadeeld bij de verkoop van een Koopgarant-woning en roept de politiek op in te grijpen. Door onjuiste taxaties krijgen verkopers van een Koopgarant-woning vaak een te lage prijs, voert VEH als argument aan. VEH-belangenbehartiger Steven Wayenberg: “Voor dit probleem moet alsnog een onafhankelijk klachtenloket komen. We beschouwen de compensatieregeling voor kopers als een tussenresultaat en laten het hier niet bij zitten.”

Koopgarantregeling

De Koopgarantregeling moet koopwoningen bereikbaar maken voor mensen met een lager inkomen. Zij kunnen voor een lagere prijs een huis kopen van een woningcorporatie. Wil de eigenaar na enkele jaren weer verhuizen, dan is hij wel verplicht de woning weer te verkopen aan de corporatie. De corporatie is op haar beurt verplicht de woning terug te kopen. Het taxatierapport bij aankoop en later bij verkoop is bepalend voor de prijs en het aandeel in de waardeontwikkeling dat wordt uitgekeerd.

In 2016 kaartte Vereniging Eigen Huis al bij toenmalig minister Blok aan dat die taxaties vaak onjuist zijn. Overleg met OpMaat, Vereniging Eigen Huis, Aedes en het ministerie van Binnenlandse Zaken resulteerde in de eerdergenoemde compensatieregeling voor foutieve aankooptaxaties. VEH: “Maar ondanks voortdurend aandringen voorziet de compensatieregeling niet in een oplossing voor mensen die gedupeerd zijn bij de verkoop van hun huis aan de corporatie of ontwikkelaar. De meest gehoorde klacht is dat een waardevermeerdering door verbouwingen en woningverbeteringen niet wordt meegenomen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.