VEH: ‘Stijgende rente drukt consumentenvertrouwen’

0

De stijgende hypotheekrente drukt het consumentenvertrouwen in de woningmarkt verder in het nauw. De hoge huizenprijzen en het krappe aanbod blijven de hoofdoorzaken van de mineurstemming. Dit blijkt uit de jongste stand van de Eigen Huis Marktindicator. De stemmingsgraadmeter van de woningmarkt kwam in maart uit op 95 punten. Dat zijn er twee minder dan in februari en vijf punten onder de normaalwaarde van 100 punten. Dit betekent dat consumenten in meerderheid negatief zijn gestemd over hun kansen op de woningmarkt.

9% van de Nederlanders acht het een gunstige tijd om een woning te kopen. Ruim 67% denkt juist het tegenovergestelde. De belangrijkste redenen hiervoor zijn al geruime tijd dezelfde. Bijna de helft van hen vreest de hoge huizenprijzen, een kleine 40% haakt af vanwege het beperkte aanbod.

Hypotheekrente

Daarbij wordt in toenemende mate de stijgende hypotheekrente genoemd: 14% ziet dit als een beperkende factor bij de koop van een huis, tegen 9% in februari. Inmiddels is de gemiddelde hypotheekrente over diverse rentevaste periodes, met en zonder NHG, in nauwelijks drie maanden tijd met 1% gestegen naar zo’n 2,5%. Afhankelijk van de gekozen hypotheekrente en het inkomen kan dit een koper ruim 10.000 euro aan hypotheek schelen.

Prijsstijgingen

Of de stijgende rente de huizenprijzen nu al dempt, is twijfelachtig. De gemiddelde hypotheekrente moet volgens hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer (foto) van de TU Delft op minstens 3% uitkomen om de prijsstijgingen van de afgelopen jaren te stuiten. Pas bij rentepercentages van 5% of 6% gaan de huizenprijzen omlaag. Zover zien ook de banken het voorlopig niet komen. Sterker nog, volgens de Rabobank en ING lopen de huizenprijzen vooral door de aanhoudende krapte dit jaar nog op met respectievelijk 17,3 en 13,5%.

Afkoeling

Daarbij komt dat het vaak een tijd duurt doordat afkoeling van de woningmarkt terug te zien is in de woningprijzen. “Verkopers hebben vaak een bepaalde prijs in hun hoofd die ze willen ontvangen voor een woning”, zegt Mirjam Bani, woningmarkteconoom bij ING. “Die stellen ze niet zo snel naar beneden toe bij. Ze zullen eerder langer wachten op een koper die alsnog de vraagprijs biedt. Pas als dat na verloop van tijd echt niet lukt, zullen ze een lager bod accepteren.”

Verkoopspurt

Ook kopers zullen zich weinig laten afschrikken, vermoedt Paul de Vries, woningmarktexpert bij het Kadaster. “Mensen die al wat verder zijn in het koopproces, zullen het weinig uitmaken wezen wat de hypotheekrente doet. Het huis dat ze in hun hoofd hebben, gaan ze gewoon kopen. Ik voorzie eerder een kleine verkoopspurt.”

Oorlog in Oekraïne

De gevolgen van de fors stijgende inflatie en energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, zijn nog nauwelijks waarneembaar in de Eigen Huis Marktindicator. Over de resultaten over de maand april zal dat mogelijk anders zijn, denken de onderzoekers.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.