VEH: ‘Rijk moet voortouw nemen op woningmarkt’

0

Nederland moet flink bouwen om het woningtekort in te lopen en de situatie voor koopstarters te verbeteren. Het Rijk moet daartoe de regie nemen. Dat is de inzet van Vereniging Eigen Huis tijdens een hoorzitting woensdag in de Tweede Kamer over het woningtekort voor starters en middeninkomens. De VEH pleit onder meer voor een geregionaliseerde NHG-grens.

Karsten Klein (foto), directeur belangenbehartiging van VEH: “Koopstarters hebben het onmiskenbaar zwaar. Voor hun eerste woning betaalden ze vorig jaar 40% meer dan in 2012. In de vier grote steden is de koopsom voor een starter in die zelfde periode zelfs toegenomen met 78%. In september 2020 betaalden starters voor hun huis gemiddeld bijna 289.000 euro”.

Groeiende kloof

“Voor veel starters is het met deze prijzen niet meer mogelijk een huis te kopen”, zegt Klein. “Ze profiteren niet van waardestijging en vermogensopbouw. Zo wordt het steeds lastiger om later alsnog een woning te kopen. Het woningtekort zorgt zo voor een groeiende, maatschappelijke kloof.”

Reserveer starterswoningen

De enige, structurele oplossing om het woningtekort tegen te gaan is bouwen, stelt de vereniging. Strakke regie vanuit het Rijk is nodig om de opgave van betaalbare woningen te realiseren. Nu is dat nog een taak van gemeenten en provincies, maar dat levert niet genoeg woningen op. Klein: “Het Rijk moet daarom afspraken maken met alle lagere overheden over het aantal te bouwen betaalbare woningen. Gemeenten moeten daarnaast meer juridische ruimte krijgen om koopwoningen te reserveren voor starters.”

Geregionaliseerde NHG-grens

Ook kan gerichte, financiële hulp starters een steun in de rug geven, zegt Klein. “Denk aan startersleningen, gekoppeld aan een geregionaliseerde NHG-grens. Met een bijdrage van het Rijk kunnen meer gemeenten een starterslening aanbieden.”

Lees hier de position paper van VEH

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.