VEH: ‘Overstromingsverzekering moet betaalbaar blijven’

0

Verzekeraars willen graag dat elke Nederlander zich kan verzekeren tegen de gevolgen van een grote overstroming. Vereniging Eigen Huis is het hier mee eens, maar wil wel dat deze verzekering betaalbaar is voor de huizenbezitters.

Wie op dit moment te maken krijgt met een schade ten gevolge van een overstroming door de zee of een grote rivier kan hiervoor niet terecht bij de verzekeraar. Gedupeerden moeten hiervoor aankloppen bij de overheid. Verzekeraars willen dit in 2025 veranderen, zodat Nederlanders zich kunnen verzekeren tegen alle soorten overstromingen. Dit betekent wel dat de verzekeringspremie omhoog gaat. Verzekeraars zijn daarom aan het onderzoeken of het betalen van de premie verplicht moet worden voor alle Nederlanders en niet alleen voor de inwoners van een risicogebied.

Niet verplicht

Eigen Huis: Wij vinden het belangrijk dat mensen zich kunnen verzekeren tegen zo’n grote natuurramp, maar vinden wel dat de verzekering betaalbaar moet blijven. Mensen die geen risico lopen, moeten niet verplicht worden om volledig mee te betalen. We zien een belangrijke rol voor gemeenten en waterschappen. Zij moeten zorgen voor betere afwatering, waardoor er minder wateroverlast ontstaat. Ook kunnen burgers maatregelen in en rond het huis nemen. Door bijvoorbeeld een groen dak aan te leggen of de tuin te vergroenen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.