VEH op de barricaden voor lagere NHG-premie

0

De premie die huizenkopers voor een hypotheek met NHG moeten betalen moet als het aan Vereniging Eigen Huis ligt verder omlaag. Het is niet de eerste keer dat de belangenvereniging ageert tegen de hoge NHG-premie. De hoge premie werpt volgens VEH vooral een extra drempel op voor starters.

De belangenvereniging stelt dat het opgebouwde vermogen in het garantiefonds en het kleine aantal uitkeringen wat daar momenteel uit wordt gedaan, de huidige hoge premie niet meer rechtvaardigen. In 2019 verlaagde NHG de premie met 0,1% naar 0,9%, dit mede na een oproep van VEH. In 2020 verlaagde NHG de premie nog een keer met 0,2% naar de huidige 0,7%. In 2011 bedroeg de NHG-premie nog 0,55%, waarbij NHG ook nog een hoger risico liep. Sinds 1 januari 2014 geldt voor geldverstrekkers namelijk een eigen risico van 10% op verliezen bij NHG-hypotheken.

Risico momenteel minimaal

Afnemers van een NHG-hypotheek betalen een premie van 0,7 % van de koopsom om het garantiefonds op peil te houden. VEH: “Bij een volledig gefinancierde koopsom van bijvoorbeeld 325.000 euro gaat het dan om een extra kostenpost van 2.275 euro. Wel krijgen afnemers van een NHG-hypotheek een rentekorting van 0,47%. Ondertussen is het garantievermogen van NHG tussen 2019 en 2020 met bijna 6,5 % gestegen naar 1,53 miljard euro, zo blijkt uit het jaarverslag. Uit dat fonds keerde NHG in vorig jaar slechts 0,8 miljoen euro uit aan klanten die een beroep deden op de hypotheekgarantie. Dit komt vooral door de gestegen huizenprijzen, waardoor huizenbezitters zelden nog met restschuld hoeven te verkopen. Ter vergelijking: in 2014 keerde NHG nog € 182 miljoen uit.”

Forse toename groene NHG-hypotheken

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.