VEH ontevreden over ‘flutkorting’

0

Er was gerekend op een veel grotere premiedaling. Dat de NHG-premie met slechts 0,1 % omlaag gaat, valt dan ook slecht bij Vereniging Eigen Huis. In een reactie noemt de belangenbehartiger het “een flutkorting waar geen koper iets mee opschiet.”

Het is VEH een doorn in het oog dat de kas van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) tot de nok is gevuld met premiegelden, er structureel minder schade-uitkeringen worden gedaan, maar de premie niet omlaag gaat. De minister was dan ook per brief opgeroepen de premie in 2019 fors te verlagen. Maar die oproep heeft minister Ollongren naast zich neergelegd.

Nico Stolwijk van Vereniging Eigen Huis: “Het NHG-garantievermogen is nu al opgelopen tot meer dan 1,175 miljard en die enorme reserve zal volgend jaar, ook na deze premieverlaging, alleen maar verder toenemen.”

Zonder NHG

De minieme premiedaling gaat starters, die de NHG met eigen geld moeten betalen, volgens Stolwijk niet helpen. “Wij vrezen dat kopers die al hun geld moeten inzetten om een huis te kunnen kopen, deze belangrijke verzekering door de relatief hoge kosten links zullen laten liggen. Daarmee lopen ze ook een korting op de hypotheekrente mis. Dat is een slechte ontwikkeling die kan worden voorkomen door de premie veel meer te laten dalen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.