VEH: ‘Ondanks meer geld voor verduurzaming zorgen over betaalbaarheid’

0

Uit de Miljoenennota van 2022 blijkt dat het demissionaire kabinet extra geld uittrekt om huiseigenaren te helpen het huis te isoleren en hybride warmtepompen betaalbaarder te maken. Dat vindt Vereniging Eigen Huis heel positief: “Echter, wij hebben wel zorgen omtrent de betaalbaarheid van de energienota.”

VEH: “Als vereniging willen wij dat het kabinet de betaalbaarheid van de energienota nu en in de toekomst garandeert. Daarvoor is regie nodig op de optelsom van verbruikskosten en belastingen. Dit ontbreekt nu volledig. Door de sterke stijging van de tarieven en de hogere gasbelasting zullen veel huishoudens de komende jaren honderden euro’s meer kwijt zijn.”

Plannen omtrent de woningbouw

Het Kabinet stelt in totaal 1 miljard euro beschikbaar voor de komende 10 jaar voor de bouw van extra woningen. Eigen Huis: “Wij willen dat dit geld in een kortere periode beschikbaar komt zodat meer nieuwe bouwplannen gerealiseerd kunnen worden. Door de termijn van 10 jaar wordt het noodzakelijke omvangrijke bouwprogramma feitelijk doorgeschoven naar een nieuw kabinet. Met de huidige plannen neemt het woningtekort tot 2025 verder toe. Het Rijk zou met innovaties zoals flexwoningen en een Koopstartfonds de problemen op korte termijn kunnen verlichten. Helaas ontbreken dergelijke plannen in de Miljoenennota. Wij roepen de Tweede Kamer op om het kabinet hierop bij te sturen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.