VEH: ‘Nog steeds veel gebreken bij nieuwbouw’

0

Bouwkundigen van Vereniging Eigen Huis (VEH) registreerden in 2018 gemiddeld 21 gebreken bij de oplevering van nieuwbouwwoningen. Dat is net zo veel als een jaar eerder.

“Kopers moeten goed opletten bij de oplevering van hun nieuwe woning”, waarschuwt woningmarktspecialist Maud Weide. “’Het is helaas uitzonderlijk dat een huis zonder gebreken wordt opgeleverd. Bij grote gebreken moeten kopers soms zelfs hun verhuizing uitstellen. Hoe meer mankementen aan de nieuwe woning, hoe kostbaarder het wordt voor de koper en de bouwer.”

Verbeteropties

Het is de hoogste tijd dat het aantal bouwgebreken afneemt. De vereniging nodigt daarom de brancheverenigingen van bouwers uit om verbeteropties te bespreken. Daarnaast blijft VEH gemeenten erop wijzen dat zij bij de aanbesteding van nieuwe bouwprojecten de kwaliteit van bouwers mee kunnen laten wegen.

Veelvoorkomende gebreken

Bovenaan de lijst met gebreken staan slecht schilderwerk, krassen in ramen en verkeerd afgesteld hang- en sluitwerk waardoor ramen en deuren niet op slot kunnen. Daarnaast komen bouwkundigen veel gebreken tegen in gevels, keukens en sanitair: muren die niet vlak zijn, beschadigde plafonds, loszittende tegels, lekkage door slechte kitnaden of krassen in het bad waar bouwvakkers met hun werkschoenen in hebben gestaan. Technische installaties zoals een balansventilatiesysteem werken niet goed als ze niet zijn ingeregeld of als de buizen niet recht lopen.

Werkdruk

De meeste fouten lijken te worden gemaakt door een hoge werkdruk, gebrekkige coördinatie en schaarste aan personeel. Maud Weide: “Een bouwer die een woning oplevert met veel gebreken, kan toch een tevreden klant overhouden als hij zorgt dat de fouten snel worden hersteld. Dan is de koper van een huis met 50 kleine gebreken en een alerte bouwer uiteindelijk veel meer tevreden dan de koper die slechts 7 gebreken heeft, maar eindeloos moet wachten op het herstel.”

Nieuwe wet stap in goede richting

In mei werd de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) aangenomen. Bouwers moeten vanaf 2021 ook een gebrek herstellen dat bij de oplevering over het hoofd is gezien. Weide: “Wij zijn hier blij mee. Het maakt een eind maakt aan veelvoorkomend gesteggel tussen koper en bouwer over gebreken die bij de oplevering al dan niet hadden kunnen worden gezien.” De nieuwe wet verandert ook het toezicht tijdens de bouw, dat van gemeenten naar private bouwinspecteurs gaat. Vereniging Eigen Huis is steeds kritisch geweest op het nieuwe bouwtoezicht, omdat het nog niet duidelijk is of dit gaat zorgen voor een verbeteringsslag, of alleen de kosten voor kopers opdrijft.”

Ollongren

Op aandrang van de vereniging heeft minister Ollongren toegezegd dat het private toezicht pas wordt ingevoerd als proefprojecten aantonen dat de bouwkwaliteit van woningen daadwerkelijk omhoog gaat. Vereniging Eigen Huis zegt dit scherp te blijven monitoren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.