VEH: ‘Neem financiële barrières voor verduurzamen weg’

0

Door de hoge gasprijzen is de vraag naar energiebesparende maatregelen voor woningen sterk gestegen. De wachttijden bij isolatie- en installatiebedrijven lopen daardoor snel op. Uit ledenonderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat ruim één op de vijf huiseigenaren hun woning door de gestegen gasprijzen snel wil verduurzamen en extra maatregelen wil nemen. Voor iets meer dan 10% is dat niet nodig omdat hun huis al aardgasvrij is.

Gemiddeld is de nieuwe energienota 82 euro per maand duurder dan het oude tarief. Energie besparen wordt voor velen dan ook een noodzaak. Sommige producten, zoals (hybride) warmtepompen, zijn maar mondjesmaat leverbaar en hebben lange leveringstijden. Voor zonnepanelen is het knelpunt vooral het gebrek aan personeel, maar ook hier zijn leveringsproblemen niet uit te sluiten. Ook veel isolatiebedrijven zijn de komende maanden al volgeboekt. “Toch is het slim om niet langer te wachten en nu in actie te komen. De kans is dan het grootst dat je op tijd bent voor de volgende winter. Als je langer wacht ben je straks te laat” zegt Cindy Kremer, directeur van VEH.

Financiële barrières wegnemen

Uit eerder onderzoek van VEH (juni 2021) bleek dat bijna twee derde van de eigen woningen beter geïsoleerd kan worden. De helft van de eigenaren zegt dat ze hun huis wel willen verduurzamen, maar dat daarvoor het geld ontbreekt. Kremer: “Het is belangrijk dat de financiële barrières voor bewoners met een bescheiden inkomen zo snel mogelijk worden weggenomen. Deze groep zit klem door de steeds hogere energielasten en houdt geen geld over om daar iets tegen te doen. Schrap daarom de verplichting om twee maatregelen ineens te nemen voordat je subsidie krijgt, maar help mensen bij iedere afzonderlijke verbeterstap die ze zetten. Verstrek de isolatiesubsidies vooraf in plaats van achteraf, daarmee voorkom je dat mensen de isolatiekosten eerst volledig met eigen geld moeten betalen. Een voucher, een bon die geld waard is bij isolatiebedrijven, helpt eigenaren van woningen met een zeer laag energielabel en een klein budget om hun situatie te verbeteren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.