VEH: misleiding bij verhuisregeling

0

Vereniging Eigen Huis stelt dat hypotheekklanten van ING, bijBouwe, Allianz en Hypotrust (Goede Start Hypotheek) worden door de verhuisregeling misleid bij de keuze voor een lange rentevast periode.

Een verhuisregeling moet het mogelijk maken om de huidige hypotheekrente in de toekomst mee te nemen naar een volgende woning. Uit onderzoek van VEH naar de verhuisvoorwaarden van 35 geldverstrekkers blijkt dat er meerdere beperkingen voorkomen waardoor de belofte van het meenemen van de lage rente niet kan worden waargemaakt. “Een duidelijke uitleg van verhuisregelingen is vaak onvindbaar in de voorwaarden, in brochures, op de website van geldverstrekkers en zelfs in de adviessoftware die hypotheekadviseurs gebruiken”, aldus VEH. MoneYou is volgens VEH de enige partij niet wilde reageren.

Starters

VEH: “Een starter die er verstandig aan denkt te doen om de hypotheekrente van zijn NHG-hypotheek lang vast te zetten – bijvoorbeeld 20 of 30 jaar – komt bij genoemde partijen bedrogen uit en verliest die lage rente zodra hij of zij verhuist naar een volgende woning die niet meer voor NHG in aanmerking komt. Door de stijgende huizenprijzen en gedaalde maximumgrens van de NHG zal deze tegenvaller steeds meer starters treffen die over enkele jaren doorstromen naar een grotere woning. Allianz en de Goede Start Hypotheek van Hypotrust verstrekken geen hypotheken zonder NHG, waardoor een klant bij verhuizing naar een duurdere woning boven de NHG-grens niets meer heeft aan de verhuisregeling.”

Naar aanleiding van dit gegeven heeft Hypotrust aangegeven de voorwaarden op dit vlak duidelijker en zo transparant mogelijk te maken.

Onbekende voorwaarden

Een aantal geldverstrekkers geeft aan dat de lage rente vervalt bij iedere wijziging van de bestaande hypotheek, ook als die het gevolg is van gewijzigde wet- of regelgeving, aanpassing van de gedragscode, gewijzigd beleid van de geldverstrekker of op verzoek van de klant. Bij Delta Lloyd verliezen klanten volgens VEH bijvoorbeeld hun lage rente zodra zij bij een verhuizing een aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een annuïteitenhypotheek.

Ook komt VEH regelmatig tegen dat er een strikte, beperkende termijn van drie maanden wordt gehanteerd voor de periode tussen het afsluiten van de nieuwe hypotheek en de aflossing van de oude hypotheek. “Daardoor kunnen veel mensen hun verhuisregeling mislopen. Ook komt het vaak voor dat een klant tenminste 30 dagen van tevoren moet aankondigen dat hij gebruik wil maken van de verhuisregeling. Gebeurt dit niet tijdig, dan kan de oude lage rente alsnog niet worden meegenomen naar de nieuwe woning. Dergelijke, voor klanten onbekende voorwaarden kunnen mensen in problemen brengen zij verhuizen en er op rekenen dat hun rentevast periode doorloopt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.