VEH: “Minister moet beloftes energielabel per direct nakomen”

0

Vereniging Eigen Huis stelt dat ingrijpen per direct nodig is om iets te doen aan de hoge kosten van het nieuwe energielabel. In een open brief roept de belangenbehartiger demissionair minister Ollongren op om eerdere beloftes over de prijs van het label na te komen.

Sinds het nieuwe energielabel op 1 januari 2021 is ingevoerd zegt Vereniging Eigen Huis veel signalen te ontvangen van verontruste huiseigenaren. “Alleen al in de maand februari zijn 200 ledenreacties binnengekomen over dit onderwerp. Leden geven aan dat ze moeite hebben met het vinden van gekwalificeerde adviseurs, dat de wachttijden enorm oplopen, waardoor de overdracht van hun huis in het gedrang komt en dat de kosten veel te hoog zijn”, laat Cindy van de Velde algemeen directeur Vereniging Eigen Huis weten.

Gemiddeld dik 300 euro neertellen

Uit een steekproef van de vereniging blijkt dat een energielabel voor een woning van 150 m² gemiddeld 307 euro bedraagt. Dit bedrag is significant hoger dan eerder door de minister is beloofd, schetst Van de Velde. “De minister liet aan de Tweede Kamer weten dat het nieuwe label maximaal 190 euro zou kosten. Helaas is het nu pijnlijk duidelijk dat de minister hier een grote inschattingsfout heeft gemaakt en dat huiseigenaren het kind van de rekening zijn. De minister heeft ook beloofd de prijzen te monitoren en inspanning te leveren om de kosten van de nieuwe systematiek waar mogelijk te drukken. Daar is het nu tijd voor geworden.”

Niet afwachten

Vereniging Eigen Huis roept de minister op om direct met de branche om tafel te gaan en tot een oplossing te komen. “Het energielabel moet weer betaalbaar worden en de minister moet haar beloftes nakomen,” aldus van de Velde.

Ministerie greep al eerder in

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) moest al binnen een maand na de invoering van het nieuwe label ingrijpen met een aantal tijdelijke maatregelen. Er zouden meer energieadviseurs (online) opgeleid worden en de verplichting om in een verkoop- of verhuuradvertentie aan te geven of een woning een energie label heeft is tijdelijk komen te vervallen. Wel moet er bij de overdracht van de woning een definitief energielabel overhandigd worden.

Van de Velde: “Demissionair minister Ollongren houdt nu een marktconsultatie om te bezien of het energielabel per 1 juli ook digitaal aangevraagd kan worden. Wat de uitkomsten hiervan zijn en of deze bijdragen aan het verlagen van de kosten is nog onzeker. Huiseigenaren die het label nu nodig hebben vallen in ieder geval tussen wal en schip.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.