VEH: ‘Lening voor verduurzamen woning moet makkelijker’

0

Het afsluiten van een verduurzamingshypotheek zonder advies zou ook mogelijk moeten zijn voor huiseigenaren die langer dan vijf jaar geleden een hypotheek hebben afgesloten. Hier roept Vereniging Eigen Huis toe op in een brief aan de leden van de Commissie Binnenlandse Zaken.

Sinds 1 april is de verplichte kennis- en ervaringstoets voor het verhogen van een hypotheek zonder advies voor het verduurzamen van een woning vervallen. De overheid nam deze maatregel om drempels voor het verduurzamen van de woning weg te nemen, zoals afgesproken is in het klimaatakkoord.

Verduurzamingshypotheek

“Op het oog een mooie regeling, maar in de praktijk blijkt dat weinig kredietaanbieders deze mogelijk ook werkelijk aanbieden” zegt Eigen Huis. “Dat komt doordat de maatregel alleen geldt voor woningbezitters die maximaal vijf jaar geleden een hypotheek hebben afgesloten. Het aantal afnemers van een verduurzamingshypotheek wordt hierdoor zo beperkt, dat het voor de geldverstrekkers niet rendabel is om deze regeling (de lening bieden ze wel aan, alleen niet de mogelijkheid om deze op voorgestelde manier af te sluiten) aan te bieden.”

Overwaarde

Volgens Eigen Huis kan dit probleem worden opgelost door de termijn van vijf jaar te laten vervallen. “Veel eigenaren hebben immers genoeg overwaarde op hun huis opgebouwd, om zo veilig een lening af te kunnen sluiten. Bovendien wordt in alle gevallen door de kredietverlener nog getoetst of de hypotheek verantwoord is.”

Extra kosten door taxatierapport

Vanwege Europese wetgeving moeten huiseigenaren, die een aanvullende hypotheek willen afsluiten, vanaf 1 juli verplicht een taxatierapport aanleveren. Dit betekent dat ze opnieuw te maken krijgen met een extra kostenpost van ruim 600 tot 700 euro. Hierdoor wordt volgens Eigen Huis een nieuwe drempel opgeworpen en wordt het effect van het vervallen van de kennis- en ervaringstoets weer grotendeels teniet gedaan.

Neem drempel weg

Eigen Huis vindt dat zo veel mogelijk mensen de mogelijkheid moeten krijgen om hun huis te verduurzamen, zonder dat zij tegen steeds weer obstakels aanlopen. Daarom vraagt de verenging het kabinet om naast schrappen van de vijf jaar maatregel in het kader van de kennis- en ervaringstoets, ook te onderzoeken hoe de taxatiekosten kosten zo veel mogelijk beperkt kunnen worden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.