VEH krijgt veel vragen over DNB-voorstel

0

Vereniging Eigen Huis noemt het voorstel van DNB om de fiscale voordelen voor huiseigenaren verder af te bouwen onbegrijpelijk. “Het veroorzaakt grote onrust onder huiseigenaren, terwijl het geen concreet plan is maar veel meer een advies aan een volgend kabinet”, zegt Karsten Klein, directeur belangenbehartiging.

Vereniging Eigen Huis wijst erop dat het nog steeds groeiende woningtekort de belangrijkste oorzaak is van de steeds verder stijgende huur- en koopprijzen. Belastingingrepen nemen de oorzaak van dit probleem niet weg, zegt Klein (foto). “Die maken de kloof tussen huur en koop niet kleiner en bieden geen structurele oplossing. Daarnaast gaat een eerlijke vergelijking van woonlasten tussen huurders en kopers veel verder dan de vergelijking die DNB maakt, waardoor een vertekend beeld ontstaat. Zo moeten kopers bij aankoop al een fors bedrag aan eigen geld neertellen, terwijl dat bij huur niet nodig is. Daarnaast dragen zij de verantwoordelijkheid voor het onderhoud, staan zij voor een vaak forse uitdaging om hun huis voor vele tienduizenden euro’s te verduurzamen en moeten zij zelf funderingsproblemen door bodemdaling oplossen. Huurders dragen deze verantwoordelijkheden niet en lopen ook geen risico op waardedaling van de woning.”

Effecten niet doorgerekend

VEH is ook verbolgen over het feit dat het DNB-voorstel niet is uitgewerkt in een concreet plan dat ook de gevolgen laat zien. Hierdoor mist de belangrijke doorrekening van de betaalbaarheid van de maandlasten voor mensen met een huis en een hypotheek, van het vermogensverlies en een daling van de huizenprijzen die hierop zal volgen. “DNB creëert hiermee onrust onder huiseigenaren, maar op de vele vragen die de vereniging hierover krijgt, is geen antwoord te geven.”

DNB wil af van fiscale verschillen tussen huren en kopen

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.