VEH: ‘Geen bankkosten bij aanpassen aflossingsvrije hypotheek’

0

Vereniging Eigen huis roept geldverstrekkers op woningeigenaren die tijdens de ‘Aflossingsblij-campagne’ van Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hun aflossingsvrije hypotheek willen aanpassen, hiervoor geen kosten in rekening te brengen.

De campagne gaat volgens VEH pas echt werken als de drempels voor het aanpassen van een aflossingsvrije hypotheek worden verlaagd. De vereniging heeft hierover een brief gestuurd naar ABN Amro, Rabobank, ING en SNS bank.

“Veel huiseigenaren zien op tegen het veranderen van hun voordelige aflossingsvrije hypotheek. Bij het oversluiten naar een annuïteitenhypotheek kan de boeterente oplopen tot duizenden euro’s, terwijl tegelijkertijd de maandelijkse hypotheeklasten zullen stijgen doordat er wordt afgelost. De bank kan deze overstap aantrekkelijker maken door de kosten van hypotheekaanpassingen zoveel mogelijk te schrappen”, aldus VEH.

Aflossingsblij-campagne

Met de campagne willen geldverstrekkers mensen met een aflossingsvrije hypotheek bewust maken van de mogelijke gevolgen als de hypotheek na 30 jaar afloopt. VEH: “De lening moet dan zijn afgelost en kan alleen worden verlengd als het inkomen hiervoor toereikend is. Voor een groep mensen is het noodzakelijk dat zij in actie komen om hun toekomstige financiële situatie in kaart te brengen en zo nodig maatregelen nemen. Voor de meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek duurt het nog 10 tot 15 jaar voordat hun lening afloopt. Deze periode is vaak ook nodig om er dan beter voor te staan.”

Zaterdag in EenVandaag

VEH biedt op scanuwaflossingsvrijehypotheek.nl een gratis hulpmiddel aan, waar iedereen met een aflossingsvrije hypotheek kan checken of het nodig is in actie te komen. De resultaten worden vervolgens in een rapportje gepresenteerd.

De oproep van VEH komt een dag voordat het actualiteitenprogramma EenVandaag aandacht zal besteden aan de risico’s van aflossingsvrije hypotheken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.