VEH gaat opnieuw los op NHG-vermogen

0

Uit de gisteren gepubliceerde kwartaalcijfers bleek dat het NHG-vermogen ten opzichte van eind 2018 met 6% is toegenomen tot 1,34 miljard euro. Bij deze omvang is de huidige eenmalige premie van 0,9 % van de koopsom van de woning te hoog, vindt Vereniging Eigen Huis.

Omdat het aantal schadegevallen zeer beperkt blijft, schroeven de ontvangen gelden de reserves van het garantiefonds alleen maar verder op, redeneert VEH het pleidooi voor een verlaging van de NHG-premie. De NHG-premie werd mede op langdurig aandringen van de VEH met ingang van dit jaar met 0,1% verlaagd.

Structureel lager risico

Volgens VEH komt de forse daling van het aantal schadegevallen niet alleen door de stijging van de huizenprijzen, zoals NHG zelf als belangrijkste reden opgeeft. Ook de verplichting om vanaf 2013 nieuwe hypotheken volledig af te lossen draagt structureel bij aan een daling van het risico, zegt VEH. “Daardoor is de hypotheekschuld al na een aantal jaar aanzienlijk minder dan bij aanvang.”

Starters

Sinds de LTV op 100% staat moeten de bijkomende kosten van een woningaankoop uit eigen middelen worden betaald. Een starter die een hypotheek met NHG wil, betaalt daarvoor een eenmalige premie van 0,9 % van de koopsom van de woning. Voor een starterswoning van 175.000 euro een kostenpost van 1.575 euro. Die kosten komen bovenop de overdrachtsbelasting en de kosten voor de notaris, makelaar en het hypotheekadvies. Daarna komen nog de verhuis- en inrichtingskosten. Als er keuzes worden gemaakt is het belang dat starters wel voor veiligheid blijven kiezen, zegt VEH.

VEH: “Een verlaging van de NHG-premie zou daarom voor starters zeer welkom zijn. De korting op de hypotheekrente bij een NHG-hypotheek is al verlaagd tot maximaal 0,5%, terwijl dit voorheen nog 0,7% was. Ook hierom zou de hoge NHG-premie moeten worden verlaagd, zodat starters wel voor veiligheid blijven kiezen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.