VEH: ‘Funderingslabel is goede ontwikkeling’

0

Vanaf juli volgend jaar krijgen alle huizen bij verkoop een funderingslabel dat het risico op verzakkingen vaststelt. Vereniging Eigen Huis vindt dit een goede ontwikkeling. “Het vertelt de koper meer over een belangrijk onderdeel van de woning dat hij niet kan zien”, aldus John Kersemakers, bouwkundig specialist bij de vereniging.

Het funderingslabel komt tot stand door pandgegevens en informatie over ondergrond en grondwater te combineren. Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) ontwikkelde hiervoor een model. Funderingslabel A staat voor het minste risico op verzakking, label E voor het meeste risico. Volgens schattingen van het KCAF lopen ongeveer een miljoen woningen risico op funderingsschade. Die schade kan niet worden verhaald op het waterschap, de gemeente of de verzekeraar.

Duidelijkheid

Eigen Huis is voorstander van zo veel mogelijk duidelijkheid over de kwaliteit en bouwtechnische staat van een woning die te koop wordt aangeboden. Ze vindt daarom het nieuwe funderingslabel een goede ontwikkeling. Kersemakers: “Het vertelt de koper meer over een belangrijk onderdeel van het huis dat hij niet kan zien. Het funderingslabel maakt de huidige en nieuwe eigenaar duidelijk op welke risico’s zij alert moeten zijn.”

Taxatierapport

Het funderingslabel maakt vanaf juli 2021 deel uit van een taxatierapport. De taxateur maakt voor zijn rapport gebruik van openbare bronnen, van informatie van de eigenaar (de verkoper) en natuurlijk van zijn eigen expertise. Hij wijst de koper in zijn rapport op de mogelijke financiële gevolgen van funderingsherstel. Kersemakers: “Er gaan geluiden dat het funderingslabel zal leiden tot grootschalige waardedalingen. Maar die vermoedens zijn wat ons betreft wat te voorbarig. Een goede fundering draagt bij aan de waarde van de woning, net als goed onderhoud en een goed Energielabel.”

Specialistisch onderzoek

Taxateurs kunnen alleen op basis van algemene informatie en hun eigen deskundigheid een risico-inschatting geven. Daarom adviseert Eigen Huis om altijd specialistisch onderzoek te laten uitvoeren voor de koop van een woning met een fundering op houten palen met een hoog risico. Kersemakers: “Zijn er twijfels over de kwaliteit, ontbreekt belangrijke informatie of weigert de eigenaar specialistisch onderzoek? Wees dan terughoudend, houd ruime reserves aan of zie van de koop af.”

Fonds Duurzaam Funderingsherstel

Eigen Huis overlegt met het KCAF over mogelijkheden om huiseigenaren te helpen met funderingsproblemen, waaronder het Fonds Duurzaam Funderingsherstel.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.