VEH: ‘Forse stijging ozb’

0

Landelijk stijgt de onroerendezaakbelasting (ozb) volgend jaar met gemiddeld 4%; bijna twee keer zoveel als in 2019 en ver boven het door het CBS verwachte inflatiecijfer van 1,3%. In twaalf gemeenten stijgt de ozb met meer dan 10%. Ook de afvalstoffenheffing stijgt landelijk met 8% fors.

De cijfers blijken uit een representatieve steekproef van de Vereniging Eigen Huis onder 113 gemeenten. Uitschieter is Laarbeek (NB) met een ozb-stijging van 32,5%. Hier betaalt een gemiddelde huiseigenaar volgend jaar 89 euro meer belasting. Omdat in deze gemeente ook de afvalstoffenheffing met bijna 50% (+ 118 euro) omhoog schiet, wordt het wonen hier volgend jaar ruim €200 duurder.

Grote verschillen

Gemiddeld betalen huiseigenaren volgend jaar 4% meer onroerendezaakbelasting (van 293 naar 305 euro). De onderlinge verschillen tussen gemeenten zijn groot: in Nijmegen betaalt een huiseigenaar gemiddeld drie keer zo veel ozb (568) als in Sliedrecht (189). In 8 van de 113 onderzochte gemeenten daalt de ozb in 2020 licht; het meest in Noordwijk met 3,7% (-13 euro).

Wmo en jeugdzorg

Gemeenten zeggen steeds meer geld nodig te hebben om de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) uit te voeren. De oplopende kosten, samen met tekorten bij de jeugdzorg, worden vaak genoemd als aanleiding voor een ozb-tariefverhoging. Rob Mulder (foto), directeur belangenbehartiging van VEH: “Het hek is van de dam als oplopende budgettaire problemen in het sociale domein op huiseigenaren worden afgewenteld via een hogere ozb. De bekostiging van Wmo en Jeugdzorg is een zaak tussen de Rijksoverheid en gemeentelijke overheden. Zij moeten dit onderling regelen, laat de huiseigenaar hier buiten.”

Afvalstoffenheffing

De afvalstoffenheffing wordt volgend jaar met gemiddeld 8,2% (+20 euro) opvallend veel duurder. Om gescheiden afvalinzameling en hergebruik te bevorderen en het verbranden van restafval te ontmoedigen betalen gemeenten sinds vorig jaar 31 euro belasting per 1.000 kilo restafval. Voorheen was dit 13. Deze kostenverhoging wordt door veel gemeenten via de afvalstoffenheffing doorberekend aan huishoudens.

Totale woonlasten 4,4% omhoog

De gecombineerde aanslag van ozb, afvalstoffen- en rioolheffing stijgt volgend jaar gemiddeld met 4,4%/ Naast Laarbeek stijgen de woonlasten fors in Oldebroek met 23% (+152 euro) en Goirle met 13% (+99 euro). In slechts een drietal gemeenten dalen de woonlasten licht: in Loppersum en Nijkerk beide met 6 euro. Het grootst is de daling in Urk met 2,1% (-19 euro).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.