VEH: doorrekening neemt onzekerheid niet weg

0

Voor huiseigenaren blijft het volgens Vereniging Eigen Huis ook na de doorrekeningen van het ontwerp klimaatakkoord door het PBL en CPB onzeker wat de financiële en andere consequenties zijn van de wijkaanpak en de energietransitie. “Dit biedt woningeigenaren nog geen houvast”, aldus VEH.

Voor Vereniging Eigen Huis zijn de uitgangspunten van woonlastenneutraliteit en haalbare en betaalbare maatregelen de belangrijkste criteria voor de beoordeling van de klimaatplannen. Maar met de gisteren gepubliceerde doorrekeningen blijven de onzekerheden over kosten en gevolgen groot, zegt VEH. “De door premier Rutte aangekondigde verlaging van de energielasten (ODE) per 2020 is goed nieuws, maar kan worden ingehaald door kosten van nu nog onbekende aanvullende maatregelen om de klimaatdoelen te halen. Grootste twijfel voor het halen van de klimaatdoelstellingen in de gebouwde omgeving is de onzekerheid over de wijkaanpak. Het PBL twijfelt over het succes als woningen van wijk tot wijk aardgasvrij worden gemaakt. Dat komt vooral door onzekerheden over de besluitvorming van gemeenten en de kosten van technieken, zoals warmtepompen.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.