VEH: ‘Coronazorgen nemen toe’

0

Uit de vierde peiling onder 1.575 leden van Vereniging Eigen Huis (VEH) naar de zorgen over het eigen huis en het sentiment over de woningmarkt in de coronacrisis, blijkt dat vooral de bezorgdheid onder zzp’ers over hun toekomst toeneemt omdat de eigen financiële reserves opdrogen.

Oorzaak van de verhoogde bezorgdheid is dat de coronaperiode langer duurt dan aanvankelijk werd verwacht. De bodem van de eigen financiële reserves komt vaker in zicht. Wel valt VEH op dat het vertrouwen in hulp en steun van de overheid en banken onder de deelnemende zzp’ers is toegenomen. In de zomer had 11% van hen vertrouwen in de banken, nu is dat gestegen naar 28%. Het vertrouwen in steun van de overheid nam in dezelfde periode toe van 20% naar 30%.

Uit de recente peiling blijkt ook dat bijna 9 op de 10 leden (87%) bezorgd is over de, in veel gemeenten aangekondigde, forse stijgingen van de onroerendezaakbelasting (OZB).

Eerst verkopen, dan kopen

De peiling bevestigt ook dat de woningmarkt nauwelijks last heeft van de coronacrisis. Steeds meer mensen willen hun verhuisplannen gewoon doorzetten. In april gaf nog 29% aan hun verhuisplannen door de crisis te wijzigen; dat aantal is inmiddels gehalveerd naar 15%. Ook zeggen steeds minder mensen dat ze willen wachten met verhuizen tot de coronacrisis voorbij is. Dit percentage daalde van 60% naar 45%.

Wel willen meer mensen hun huidige woning eerst verkopen, voordat ze een volgend huis kopen (een toename van 22% naar 29%). Tenslotte verwachten fors minder mensen dat de kopers zullen afhaken. In april leefde die angst nog onder 62% van de respondenten, in oktober is dat gedaald naar 26%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.