VEH brengt stijging woonlasten 2023 in kaart

0

Uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis blijkt dat in een kwart van de gemeenten de woonlasten volgend jaar met 50 euro of meer stijgen. De onroerendezaakbelasting (ozb) neemt met 4,1% toe. Veel gemeenten compenseren hiervoor de extreme WOZ-waardestijgingen met een relatief lager ozb-tarief.

De woonlasten voor huiseigenaren bestaan uit ozb, afvalstoffen- en rioolheffing. Huurders betalen wel afvalstoffen- en rioolheffing, maar krijgen geen ozb-aanslag opgelegd. De aanslag die een huiseigenaar in 2023 van zijn gemeente ontvangt, bedraagt volgens de jaarlijkse steekproef van VEH gemiddeld 887 euro. Meerpersoonshuishoudens betalen volgend jaar gemiddeld 30 euro meer aan gemeentelijke woonlasten. Dat is een stijging van 3,6% ten opzichte van dit jaar.

De steekproef werd gehouden onder 107 van de 344 gemeenten. In het eerste kwartaal van 2023 publiceert de vereniging het overzicht van de woonlasten in alle 344 gemeenten.

Ozb kent uitschieters

De onroerendezaakbelasting (ozb) neemt volgend jaar gemiddeld met 4,1% toe. Ook hier zijn de verschillen groot. Huiseigenaren in een achttal gemeenten uit de steekproef van VEH zien de ozb volgend jaar met meer dan 15% omhoog gaan. In Bodegraven-Reeuwijk is de Ozb-stijging met 24% zeer fors. Meest opvallend is de ozb-verhoging van 22% in Den Haag ten opzichte van afgelopen jaar. Toen bleef de stijging nog beperkt tot een bescheiden 2,5%. Met een gemiddelde van 184 euro ligt de ozb in Den Haag echter nog ruim onder het landelijk gemiddelde van 337 euro.

In 25 van 107 gemeenten valt de ozb volgend jaar lager uit. Het meest in Venlo, waar huiseigenaren gemiddeld 46 euro minder belasting betalen. Dat is bijna 12% minder. Andere uitschieters zijn Wormerland en Ommen, beiden met een daling van ruim 9%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.