VEH: ‘Borgtochtprovisie NHG moet omlaag’

0

Vereniging Eigen Huis wil dat minister Kaag de premie voor een hypotheek met NHG volgend jaar verlaagt.

NHG heeft volgens Eigen Huis overvloedige reserves opgebouwd van ruim 1,6 miljard euro en het aantal schadeclaims is klein. Bovendien wordt de helft van de betaalde premie niet gebruikt voor de zekerheid van de hypotheek, maar door NHG afgedragen aan het Rijk. Van de premie die huizenkopers betalen voor hypotheekzekerheid bij NHG gaat slechts de helft naar het waarborgfonds zelf. De andere helft gaat naar het ministerie van Financiën. Cindy Kremer (foto), directeur Vereniging Eigen Huis: “Vorig jaar ontving het Rijk 50 miljoen euro. Daarmee is de NHG voor de overheid een verdienmodel geworden. Dat is nooit de bedoeling geweest. De premie kan allereerst omlaag door deze afdracht te verlagen. Daarnaast heeft NHG inmiddels overvloedige financiële reserves van 1,64 miljard opgebouwd en ook dat is nooit een doel geweest. De NHG-premie kan om deze redenen omlaag en het effect daarvan is dat meer koopstarters een woning met deze garantie kunnen kopen.”

Reserves lopen over

Kremer: “De hoeveelheid NHG-uitkeringen wordt al jaren steeds minder. In 2022 werd in totaal maar 100.000 euro uitgekeerd aan acht huiseigenaren die een beroep deden op NHG. Zelfs in de meest negatieve scenario’s blijkt het huidige fonds ruim voldoende om een grote hoeveelheid schadeclaims op te vangen, zonder dat steun van de overheid nodig is. NHG heeft de maatschappelijke taak om de koopwoningmarkt toegankelijk te maken voor financieel kwetsbare groepen zoals koopstarters. Hierbij past een zo laag mogelijke premie: de borgtochtprovisie. Die is nu 0,6% van het hypotheekbedrag.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.