VEH boekt succes op dossier renteopslag

0

Vereniging Eigen Huis gaf vorige week aan het dubieus te vinden dat bij NN, Delta Lloyd, Argenta, Van Lanschot en Merius een risico-opslag niet kan vervallen als de woning tijdens een rentevaste periode in waarde stijgt. Van Lanschot reageert dat dit inmiddels wel kan en bij Argenta binnenkort ook.

Vereniging Eigen Huis wil dat genoemde geldverstrekkers de rentestraf op alle producten die zij aanbieden schrappen, zodra de waarde van de woning voldoende is gestegen ten opzichte van de hypotheek. Bij alle andere geldverstrekkers is dit volgens VEH wel mogelijk. Hoewel Delta Lloyd wordt genoemd, heeft de geldverstrekker ook een product waar de huizenbezitter niet gedurende de gehele renteperiode vastzit aan een renteopslag. Dat is de Delta Lloyd Plus hypotheek.

Overstag

Naar aanleiding van de berichtgeving heeft Van Lanschot aan VEH laten weten dat de voorwaarden per 1 januari 2018 voor alle klanten zijn verbeterd. Na het overleggen van een gevalideerd taxatierapport kan bij deze kredietverstrekker een rente opslag ook tijdens de rentevaste periode vervallen. VEH reageert hierop dat op de website hierover nog tegenstrijdige informatie staat. Argenta heeft volgens VEH aangekondigd binnenkort met soortgelijke voorwaarden als Van Lanschot te komen.

Stijging woningwaarde

Argenta en Merius houden volgens VEH op dit moment gedurende de gehele looptijd van de hypotheek geen rekening met stijging van de woningwaarde. Dat kan vele duizenden euro’s aan onnodig betaalde rente schelen. De risico-opslag ontaardt zo in een rentestraf”, vindt de vereniging.

Bewijslast schrikt af

Als bewijs om een rente opslag te schrappen, volstaat bij de meeste geldverstrekkers de WOZ-waardebepaling die huiseigenaren van hun gemeente ontvangen. VEH: “Alleen ASR, Bijbouwe, BNP Paribas, Lloyds Bank, Merius, Munt Hypotheken, NIBC, Triodos, en Venn Hypotheken verlangen daarvoor een taxatierapport. De kosten hiervan werpen voor de huiseigenaar een drempel op om de opslag aan te laten passen. We roepen ook deze geldverstrekkers op om de WOZ-waardebepaling te accepteren.”

Slechte voorwaarden

VEH vindt ook de informatie over rente opslagen diffuus en volstrekt onvoldoende. “Hierdoor weten veel klanten niet dat zij over de gehele renteperiode een hogere rente betalen. Ook al wordt hun huis in de loop der jaren flink meer waard. Als zij hierover wel goed waren geïnformeerd, dan hadden zij waarschijnlijk voor een andere hypotheek gekozen.”

In een brief aan de geldverstrekkers dringt Vereniging Eigen Huis er op aan om de voorwaarden op dit punt aan te passen aan wat inmiddels gebruikelijk is in de markt. En dat is volgens VEH dat risico-opslagen ook weer kunnen vervallen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.