VEH blij met langere aanvraagtermijn subsidie woningverduurzaming

0

Vereniging Eigen Huis dringt al lange tijd aan op uitbreiding van de termijn waarbinnen een subsidieaanvraag voor woningverduurzaming ingediend moet worden. Met succes blijkt nu, huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen krijgen een jaar langer voor de subsidieaanvraag.

Die verlening is nodig vanwege de toenemende schaarste. Warmtepompen kunnen bijvoorbeeld vanwege schaarste in veel gevallen al niet binnen een jaar geleverd worden. VEH: “In 2022 kregen huiseigenaren 30% subsidie wanneer er binnen een jaar twee isolatiemaatregelen werden genomen of wanneer er gekozen werd voor een isolatiemaatregel in combinatie met een warmtepomp. Huiseigenaren die hun huis isoleerden en daarnaast een warmtepomp wilden aanschaffen kwamen echter in de knel, doordat de warmtepompen vanwege schaarste niet binnen een jaar geleverd konden worden.

Wij kregen hierover veel telefoontjes van verontruste leden en pleitte bij het kabinet voor een verlengingstermijn van de subsidieaanvraag. Wij willen dat zoveel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van de subsidieregeling en daarin is het kabinet nu meegegaan. Vanaf januari 2023 krijgt een woningeigenaar 24 maanden de tijd om twee isolatiemaatregelen uit te voeren en hiervoor subsidie aan te vragen, dit geldt ook voor maatregelen die genomen zijn vanaf 1 januari 2022.”

Meer successen geboekt

De vereniging heeft meer successen geboekt blijkt uit gewijzigde regels voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) per 1 januari 2023. Vanaf die datum kunnen huiseigenaren ook subsidie aanvragen wanneer ze één isolatiemaatregel uitvoerden. Dit geldt ook voor maatregelen die zijn uitgevoerd na 2 april 2022. Hiervoor krijgt de woningeigenaar 15% subsidie. Vereniging Eigen Huis pleitte hier ook lange tijd voor. “Het isoleren van de woning, ook met één maatregel, heeft direct effect op het energieverbruik en zorgt voor een daling van de energierekening.”

Met ingang van 2023 kunnen appartementseigenaren in VvE’s via de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen (SVVE) en de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) subsidie aanvragen voor verduurzamingsmaatregelen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.