VEH betwijfelt beschuldigingen Hypotheekclaim

0

Duizenden hypotheekoverstappers zijn voor tienduizenden euro’s gedupeerd door verkeerd of onvolledig hypotheekadvies. Dit stelt de stichting Hypotheekclaim na eigen onderzoek. Vereniging Eigen Huis twijfelt sterk aan de beweringen van de stichting.

Volgens de claimclub gaat het om huiseigenaren die een aflossingsvrije hypotheek verruilden voor een annuïteitenhypotheek. Adviseurs zouden overstappers niet hebben gewezen op de fiscale voordelen van een aflossingsvrije hypotheek afgesloten voor januari 2013. Die maand werd de strengere hypotheekregelgeving van kracht.

“Wij herkennen de misstanden die stichting Hypotheekclaim schetst niet”, zegt Nico Stolwijk, manager Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. “Incidenteel zal vast wel eens een verkeerd advies zijn verstrekt, maar wij hebben geen enkele aanwijzing dat dit op grote schaal is gebeurd.”

Door de crisis en de dalende huizenprijzen kozen veel huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek ervoor deze af te lossen via een annuïtaire variant. Bij een verhuizing kan een nieuwe hypotheek maximaal voor de helft aflossingsvrij zijn. Deze moet altijd aan het einde van de looptijd alsnog worden afgelost. Wie hier onvoldoende rekening mee houdt, kan dan in de problemen komen.

Vereniging Eigen Huis raadt hypotheekoverstappers die twijfelen aan het destijds verstrekte advies aan contact op te nemen met hun adviseur. Stolwijk: “De volgende vier vragen moeten dan aan de orde komen: Wat was destijds de aanleiding om de lopende hypotheek te veranderen? Als er sprake is van een verlenging van de looptijd van de oorspronkelijke hypotheek, waarom koos de adviseur hiervoor? Heeft u destijds een netto-lastenoverzicht ontvangen waarin de lasten van de bestaande hypotheek worden afgezet tegen die van de nieuwe? Zijn de fiscale gevolgen van de hypotheekwijziging met u besproken?”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.