VEH bepleit opname vrijwillige extra aflossing

0

Het dringende beroep dat Vereniging Eigen Huis vorige week op geldverstrekkers deed om klanten rentemiddeling aan te bieden heeft niet het gewenste resultaat gegeven. VEH heeft de geldverstrekkers die nooit rentemiddeling hebben aangeboden of dit hebben opgeschort nu een brief geschreven.

In deze brief roept Vereniging Eigen Huis een twintigtal banken, verzekeraars en andere geldverstrekkers op om juist nu rentemiddeling aan te bieden. “Rentemiddeling kan betalingsproblemen voorkomen of financiële zorgen minder acuut maken. Dat is belangrijk voor mensen die door de crisis financieel worden geraakt. Onbegrijpelijk om klanten deze voor de hand liggende lastenverlaging in deze voor velen moeilijke tijd te onthouden”, vindt Michel Ligtlee, financieel specialist van Vereniging Eigen Huis.

Helft biedt geen rentemiddeling

Uit een inventarisatie van Vereniging Eigen Huis blijkt dat slechts de helft van de 38 onderzochte geldverstrekkers rentemiddeling aanbiedt. Een aantal daarvan is hiermee in 2019 ‘tijdelijk gestopt’ omdat rentemiddeling na de invoering van nieuwe regelgeving naar hun oordeel te bewerkelijk en kostbaar was geworden. “Ondanks herhaalde oproepen van onze kant hebben Rabobank, ASR en Aegon de mogelijkheid van rentemiddeling nog steeds opgeschort, terwijl Argenta Hypotheken, Lloyds Hypotheken, Syntrus Achmea en Munt Hypotheken nooit rentemiddeling hebben aangeboden. Al in 2015 drong voormalig minister Dijsselbloem er bij alle geldverstrekkers op aan dit wel te doen.”

Extra aflossing terugstorten

Om problemen voor te zijn zou Vereniging Eigen Huis ook graag zien dat huiseigenaren die de afgelopen jaren vrijwillig extra hebben afgelost op hun aflossingsvrije hypotheek, dit bedrag weer op eenvoudige wijze en zonder toetsing kunnen opnemen. VEH: “Volgens recente schattingen is er sinds 2013 door huiseigenaren zo’n 80 miljard euro extra afgelost. Huiseigenaren die door de coronacrisis met financiële problemen kampen, zouden deze reserves zonder veel gedoe weer moeten kunnen aanspreken.”

Tot slot zouden klanten die in dezelfde situatie verkeren een voor alle geldverstrekkers gelijke behandeling moeten krijgen als zij betalingsproblemen ondervinden. Vereniging Eigen Huis pleit daarom voor eenduidige beoordelingscriteria die in samenspraak met het ministerie van Binnenlandse Zaken, banken en andere financiële instanties worden vastgesteld. Het resultaat moet zijn dat alle geldverstrekkers aanvragen van klanten op dezelfde manier beoordelen en hen faciliteiten toekennen, zoals het eventueel opschorten van betalingsverplichtingen en/of het verstrekken van extra leningen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.