Veel steun voor extra straatje om woningtekort op te lossen

0

Ruim de helft van de Nederlanders steunt het plan om in dorpen en wijken een extra straat erbij te bouwen om extra woningen te realiseren.

Welke afspraken moeten in de formatie worden gemaakt om het tekort aan 390.000 woningen terug te dringen? “Er is ruime steun voor het bouwen van een extra straatje in dorpen en wijken aan de rand van de stad. Maar lang niet iedereen wil een rij nieuwe bewoners om de hoek erbij. Dus dat zal wel goed moeten worden afgestemd”, zegt Georgette Lageman (foto), expert woontoegankelijkheid van BLG Wonen.

Veel potentie

Het moet bovendien makkelijker worden een extra woning op het erf te plaatsen, vindt een meerderheid van de ondervraagde Nederlanders van 18 jaar en ouder. Ook is er significante steun voor het eenvoudiger maken van het splitsen van woningen. Bovenstaande conclusies blijken uit onderzoek van BLG Wonen, uitgevoerd door DVJ Insights. Lageman: “Alles bij elkaar is er enorm veel potentie om de woningmarkt weer in beweging te krijgen.”

Infrastructuur

Ruim de helft van de Nederlanders steunt het plan om in dorpen en wijken een extra straat erbij te bouwen. Daardoor kunnen er 220.000 woningen bij komen Lageman: “Het voordeel is dat de infrastructuur er al ligt om in dorpen en buitenwijken een straatje erbij te bouwen. Het gaat dus sneller dan het bouwen van een hele nieuwe woonwijk in de polder. Uiteraard moet dan wel worden gekeken naar het optimaal besparen van de natuur en het landschap.”

Delen en splitsen van woningen

Uit het onderzoek blijkt ook dat 7 op de 10 respondenten voorstander is van minder strenge regels om een woning te delen. Ook willen ze dat het makkelijker wordt om een extra woning op het erf te plaatsen. Daarnaast vindt meer dan de helft van de Nederlanders dat gemeenten woningsplitsing makkelijker moet maken. Lageman: “Allemaal manieren om de woontoegankelijkheid in Nederland te vergroten. Het splitsen van ruime woningen buiten de grote steden kan in potentie al een half miljoen nieuwe woningen opleveren. Als het dan ook nog makkelijker wordt om bijvoorbeeld een student in huis te nemen of een extra huis op een groot perceel te bewonen, komen we versneld aan meer woonruimte. Hierdoor zijn we niet alleen meer afhankelijk van de productie van nieuwbouwwoningen om de woontoegankelijkheid te vergroten.”

Meer betaalbare woningen voor senioren

Maar liefst driekwart van de senioren (66+) zegt eerder door te willen stromen naar een kleinere woning als er meer betaalbare woningen voor ouderen beschikbaar komen. Het kabinetsstreven is om tot 2030 minstens 290.000 woningen te bouwen die geschikt zijn voor ouderen. Lageman: “Wij vinden dat er nog meer nadruk mag komen te liggen op nieuwe woningen voor senioren. Vooral omdat er hiermee geschikte woningen vrijkomen voor doorstromers, vaak jonge gezinnen. En er dan ook weer beweging op gang komt voor starters, onder wie alleenstaanden. Groepen die nu moeilijk aan bod komen op de woningmarkt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.