Veel schade door illegaal vuurwerk

0

Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat de schade tijdens de jaarwisseling voor particulieren aan woningen en auto’s zal uitkomen op ongeveer 15 miljoen euro. De schade-omvang van branden bij zakelijke opstal is op dit moment nog niet bekend. Ook letsel door vuurwerk is niet meegenomen in de schatting.

Stichting Salvage is op 31 december en 1 januari 115 keer uitgerukt. Het aantal branden waarbij de vermoedelijke oorzaak vuurwerk is, ligt dit jaar hoger. Iets meer dan de helft van de branden is volgens Stichting Salvage vuurwerk gerelateerd. Met in totaal 5.288 meldingen was 2019 sowieso al een druk jaar voor Stichting Salvage. Vooralsnog is daarbij sprake van 2.712 belendende panden. Dit aantal kan nog wijzigen, omdat nog niet alle meldingen zijn afgerond. Het totaal aantal objecten in 2019 komt op 8.000.

Grote branden

Het merendeel van de 115 meldingen tijdens oudjaarsnacht betrof kleine branden (64), gevolgd door 32 middelbranden, zes grote branden, zes zeer grote branden, vijf waterschades, één explosie en één aanrijdingschade. Deze classificaties worden door de brandweer gehanteerd voor de uitruk en geven slechts een globale indicatie van de daadwerkelijke schadeomvang.

“Er zijn tijdens de jaarwisseling helaas ook een aantal grote branden geweest, bijvoorbeeld een bedrijfsbrand in Zoetermeer, een molen in Bovenkarspel en een oud schoolpand in IJsselstein”, vertelt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. “Het is echter nog te vroeg om van dit soort branden een raming van de schade te geven.”

Gemiddelde jaarwisseling

Volgens Weurding is er ondanks de grote branden sprake van een gemiddelde jaarwisseling. “We hebben geen indicaties dat er bijzonder meer schade is dan gebruikelijk, maar wij beperken ons natuurlijk tot materiële schade. Ik betreur het dat er ook deze jaarwisseling weer veel gewonden zijn gevallen. Ik blijf het ook zorgwerkend vinden dat het aantal incidenten jegens hulpverleners weer is toegenomen.”

Illegaal vuurwerk

Verzekeraars willen dat Oud en Nieuw weer een veilig feest wordt, maar of daarvoor een verbod moet komen op particulier vuurwerk vindt het Verbond van Verzekeraars een politiek besluit. “Verzekeraars weten uit ervaring dat de meeste schade wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk en vandalisme. Dat heeft weinig met particulier vuurwerk te maken”, stelt Weurding. “We moeten opnieuw kijken wat we eigenlijk nog veilig vuurwerk vinden en het aanpakken van illegaal vuurwerk moet topprioriteit blijven”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.