Veel huishoudens die kunnen beleggen sparen

0

Bijna de helft van de huishoudens heeft volgens de AFM voldoende financiële buffers om te beleggen in plaats van te sparen, maar doen dit ondanks de meeropbrengst niet. Daar staat tegenover dat ruim 1 op de 10 beleggende Nederlanders te weinig spaargeld achter de hand houdt voor tegenvallers.

Dat en meer blijkt uit een datastudie van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het aantal beleggende Nederlanders steeg in de afgelopen jaren tot bijna een kwart van de huishoudens. Dit is vergelijkbaar met het Europese gemiddelde, al ligt de hoogte van het belegd vermogen in Nederland lager. Een verklaring hiervoor is volgens de AFM dat Nederlanders al vermogen opbouwen door middel van hun pensioen.

De waarde van beleggingen van Nederlandse huishoudens is sinds eind 2018 met 58 miljard euro gestegen naar ruim 185 miljard euro eind 2021, zo blijkt uit de eerste publicatie van nieuwe DNB-statistieken over beleggingen door huishoudens.

Meeropbrengst

Van de ruim 5 miljoen niet-beleggende huishoudens hadden er volgens de AFM 3,1 miljoen na aftrek van een veilige buffer voor financiële tegenslagen ongeveer 20.000 euro beschikbaar om te beleggen terwijl ze dat niet deden. In de AFM-studie is een ‘alternatieve wereld’ gecreëerd waarin deze huishoudens dit vermogen beleggen in een passief indexfonds in plaats van het op de spaarrekening zetten. Er is rekening gehouden met zowel positieve als negatieve scenario’s. In ruim driekwart van de simulaties levert beleggen meer op dan sparen. Afhankelijk van de inleg gaat om bedragen tussen de 200 en 2.400 euro. In bijna een kwart van de simulaties levert beleggen minder op dan sparen, bijvoorbeeld in geval van koersverliezen of relatief hoge spaarrentes.

Handelsgedrag is bepalend

Beleggen kan bijdragen aan vermogensopbouw maar gaat eveneens gepaard met risico’s. De beslissing om te beleggen is daarom altijd een persoonlijke beslissing, benadrukt de toezichthouder. AFM: “Het is in ieder geval belangrijk om voldoende spaargeld als buffer aan te houden. Om veelgemaakte beleggersfouten te vermijden kunnen particuliere beleggers het beste beleggen voor de lange termijn in een goed gespreide portefeuille met lage kosten. Dat betekent onder meer niet te veel handelen en niet te veel risico nemen.”

Uit recent onderzoek van de AFM blijkt dat niet alle particuliere beleggers op deze ‘saaie’ maar volgens de toezichthouder verstandige manier beleggen.

Spaarbuffer aanhouden

Naast de conclusie dat een grote groep Nederlanders rendement kan mislopen door te sparen in plaats van te beleggen, blijkt dat 11% van de beleggende huishoudens in 2019 onvoldoende financiële buffers aanhield om tegenslagen op te vangen, zoals een auto of wasmachine die stuk gaat.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.