VBO: ‘Politiek jojobeleid slecht voor vertrouwen’

0

In een eerste reactie op het Regeerakkoord waarschuwt VBO Makelaar het aanstaande kabinet dat inconsistent en tegenstrijdig woningmarktbeleid van opeenvolgende kabinetten slecht is voor het toch al broze consumentenvertrouwen.

Zo druist het afschaffen van de wet Hillen, waardoor het volledig aflossen van een huis minder voordelig wordt, volgens de brancheorganisatie volledig in tegen het aflosbeleid van vorige kabinetten. Maar ook het zes maal sneller inperken van de hypotheekrenteaftrek vormt geen consistent woningmarktbeleid, stelt VBO vast.

Jojobeleid

“Consumenten op de woningmarkt nemen verstrekkende beslissingen waarbij zij moeten kunnen uitgaan van langetermijnbeleid. Maar met de versnelde inperking van de hypotheekrenteaftrek en de boete op aflossen via het eigenwoningforfait worden de spelregels tussentijds weer drastisch gewijzigd”, zegt Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar.

“De politiek moet zich realiseren dat de consument zich bij het aangaan van een hypotheek voor 30 jaar vastlegt. Die is niet gebaat met jojobeleid. De woningmarkt is niet op te delen in perioden van vier jaar. Consumenten moeten voor langere tijd weten waar ze aan toe zijn. Zij hebben continuïteit in beleid nodig dat kabinetsperiodes overschrijdt. Dat de hypotheekrenteaftrek nu zes keer zo snel wordt teruggedraaid verandert het speelveld en kan voor onrust zorgen en de woningmarkt negatief beïnvloeden. Daarnaast moeten berekeningen nog maar uitwijzen of de fiscale maatregelen voor de woonconsument budgetneutraal verlopen. Ook wachten we de verbinding tussen pensioen en hypotheek met belangstelling af.”

Minister voor Wonen

VBO Makelaar vindt het een gemiste kans dat er in Rutte III geen minister voor Wonen komt. “Tijdens de verkiezingen van dit voorjaar gaf 78% van de kiezers uit de KiesWijzerWonen van VBO Makelaar de voorkeur aan zo’n minister.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.